fbpx

Bit će ledeno: Stiže nam hladni val sa debelim minusima

Sljedećih dana BiH, kao i dijelove regiona, pogodit će hladni val koji će donijeti sa sobom debele minuse.

Niske temperature u BiH će posebno biti izražene u jutro i tokom noći, posebno u dane vikenda, predviđaju meteorolozi.

Sljedećih dana na kopnu stabilnije i sunčanije, premda tokom vikenda uz ponovno dosta oblaka. Ujutro će ponegdje biti magle, češće i dugotrajnije u petak i subotu.

Jutra će biti osjetno hladnija od većine prošlih, s temperaturom nerijetko nižom od -5 °C, u gorju i od -10 °C, a dnevne vrijednosti bit će pak u blagom porastu.

Hrvatski meteorološki zavod izdao je upozorenje za hladni val na riječkom, splitskom i dubrovačkom području, a za subotu za karlovačko područje.

Proglašena je umjerena opasnost, što znači da zbog hladnih noći i jutra temperature mogu biti opasne za zdravlje ljudi.

Za sutra je također izdato žuto upozorenje zbog umjereno niskih jutarnjih temperatura i to za skoro cijelo područje BiH, osim sjevera uz rijeku Savu i istočne Hercegovine.

Udari umjereno jake bure predviđaju se za područje Hercegovine, posebno tokom sutrašnjeg dana.
Količina padavina

Najviše padavina u proteklom periodu na području Bosne i Hercegovine bilo je u istočnoj Hercegovini, istočnoj Bosni i pojedinim dijelovima Krajine, javlja Anadolu Agency (AA).
Tako je najviše padavina zabilježeno u Trebinju, Bileći, Gacku, Foči, Rudom, Višegradu i Bosanskom Novom.

Visina snijega na Bjelašnici dostigla je 155 centimatara, a u Bihaću, gdje je stanje najteže u BiH, visina snijega je već danima 68 centimetara.

Na Ivan-sedlu ima 24, u Mrkonjić-Gradu 20, Bosnaskom Novom 19, Sanskom Mostu 18, Gacku i Han-Pijesku po 14, Bugojnu, Sarajevu i Jajcu po 13, te Prijedoru 11 centimetara snijega.

Malo snijega registrovano je i na Sokocu, osam centimetara, Tuzli sedam, Banja Luci šest, Livnu četiri, te Bijeljini, Rudom i Višegradu po tri centimetra.

Fokus

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila