Početna Lifestyle Birate novog kolegu? Evo kako da izaberete pravog saradnika

Birate novog kolegu? Evo kako da izaberete pravog saradnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi barem jednom pomisle kako bi im najlakše i najljepše bilo da sarađuju sa osobom koja misli, radi i planira na isti način kao oni sami.

Nema boljeg radnika od vas. U idealnim okolnostima, da postoji još jedan baš kao vi, osvojili biste svijet. Ovo nije ni potpuno tačno, ali ni potpuno netačno.

Ako radite u odsjeku ljudskih resursa, ovo pitanje je umnogome teže. Izbor novog kolege nije jednostavan i ima mnogo zamki koje treba izbjeći. Da li vam vaš poslovni „blizanac” pomaže ili će – naprotiv – biti prepreka na putu do uspjeha?

Ukoliko tokom intervjua nesvjesno prednost dajete kandidatima u kojima se prepoznajete, to može da znači da će se oni lakše uklopiti u postojeći tim. Imate obrazovanje u istoj ili sličnoj oblasti, bavite se istim sportovima, navijate za isti tim, idete na iste koncerte… Sigurno ćete uvijek imati o čemu da razgovarate. Pritom, djeluje vam da tu osobu već poznajete, a kroz proces učenja na novom poslu, odabrani kandidat vam postaje sve sličniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To povlači činjenicu da unaprijed možete da pretpostavite kako će i kada završiti neki projekat ili zadatak i da znate kako će određene savjete razumjeti i primjeniti. Samim tim, takvoj osobi više vjerujete jer je ne doživljavate kao stranca. Takva osoba može i da vas jednog dana zamjeni na vašoj poziciji, kada vi odete stepenik ili dva više. Nema greške, zar ne?

Međutim, možda vašoj kompaniji ne treba još jedna osoba kakva ste vi. Ukoliko ste nepopravljivi optimista, često vam zapravo treba realan saradnik, koji će ukazati na stvarne prednosti i mane vaših poslovnih rješenja. Ako ste rođeni lider, još jedan lider u timu može da znači da su sukobi praktično neizbježni. Jer ta osoba od početka želi vašu poziciju i ne vidi razlog da na nju predugo čeka. Ako vi i novi kolega imate isto iskustvo i isto znanje, gdje je tu zapravo unaprijeđenje tima?

Šta je onda tačan odgovor? On leži u stvarnim potrebama vašeg poslovanja: da li vam treba provjeren i pouzdan stručnjak koji nije previše društven ili onaj koji uspješno sarađuje sa svima ali mu ipak nedostaje stvarnog iskustva i znanja? Samo vi znate odgovor.

Nakon mudrog promišljanja, odluku ipak treba prepustiti stručnjacima. Menadžeri ljudskih resursa znaju kako da procijene šta će dugoročno doprinjeti razvoju i uspjehu kompanije. Kada se bira između dva „ista” kandidata, presudu donosi psihologija. A to je ono što svaki HR stručnjak zna. Zato im dopustite da rade svoj posao. Koliko god vi vodili kompaniju, menadžeri ljudskih resursa upravljaju njenim najvažnijim dijelom – ljudima. HR stvara uspješne saradnike, timove, menadžere i lidere.

U čemu je tajna? Ključ je u tome da iskreno sagledate sebe i svoje poslovanje. Da napravite plan i strategiju, a onda pronađete način kako da to i ostvarite. Zapišite svoje snage i slabosti i pronađite novog člana tima koji će popuniti „praznine”. Ako niste sigurni, hrabro postavite nezgodna pitanja svojim kolegama i budite spremni da čujete iskrene odgovore. Tako ćete imati realan uvid u stvarno stanje. A tada preuzimaju drugi HR stručnjaci. Koje ste – takođe – vi birali.

Poslovanje je lakše i ljepše ako sarađujete sa pozitivnim, kreativnim i mudrim ljudima, koji dijele vašu strast i vašu viziju. Ako imate istu poslovnu etiku, i uspjeh je bar za korak bliži. Ne tražite svoje klonove po svaku cijenu – ljepota i snaga leže u različitostima.

ASHA prodaja vozila