Početna BiH Bikovima i sankama u svijet: Mještani ovog dijela BiH su navikli na...

Bikovima i sankama u svijet: Mještani ovog dijela BiH su navikli na teške zime (VIDEO, FOTO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pamtiće narod Žepe dva svoja dobrotvora, Envera Štitkovca Žutog, čovjeka koji je sagradio put do ovog mjesta, i Muhameda Tabakovića, koji sve te puteve od vlastitih sredstava sam održava svojim mašinama.

Zahvaljujući ovom Žepljaku, put je nekako prohodan.

Snijeg koji danima pada premašio je visinu od jednog metra. Put je uzak i dva automobila ne mogu se mimoići. Sreća je što niko nema prevelikih zdravstvenih problema, jer je pitanje koliko bi trebalo Hitnoj pomoći da dođe do Žepe. Mještani su se izgleda navikli na duge i teške zime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćamila Kačevića, Hamdiju Hadrovića i njegovog sina Emina su bikovima prebacivali sijeno u Ćamilovu štalu.

Bikovi su u vlasništvu Hadrovića. Pomalo zaboravljeni način prevoza koji je seljak decenijama koristio. Korišteni su i za obrađivanje zemlje i oranje, jer su mirniji i, vrli znalci će reći, jači su od konja.

– Ovo je najbolje prevozno sredstvo kada padne snijeg, nema tog traktora ni bilo čega što može izvući teret. Bikovi su najpouzdaniji – kaže Hadrović.

Domaćin Ćamil Kačević penziju je zaradio u Sarajevu, ali se vratio u svoju rodnu Žepu da na miru dočeka starost. S ponosom pokazuje drvene sanke koje je napravio svojom rukom i bez kojih zimi nema života.

– Nisam mogao više živjeti u gradu, vratio sam se u Žepu. Imam tri krave, žena i ja sve radimo. Bavimo se poljoprivredom, prodajemo mliječne proizvode – pričaon.

Emin Hadrović pokazuje sanke koje mu je napravio otac.

– Brze su kao metak – kaže Emin i ode niz ulicu. U Žepi sada živi oko 80 ljudi. Edin Šljivar je imam u ovom mjestu.

– Uvijek su ovdje zime bile duge i teške, ali imamo mi svog dobrotvora Muhameda Tabakovića, koji nam je omogućio da ne budemo odsječeni od svijeta. Ovdje se, uglavnom, živi od poljoprivrede, sada se nema šta raditi – rekao je efendija Šljivar.

Penzioneri Ajša i Ramo Kačević pričaju da omladina odlazi zato što mora, a stariji nemaju potrebu da idu.

– Samo neka je zdravlja. Nije ovo najveći snijeg koji pamtimo – kažu supružnici Kačević. Pejzaž Žepe ukrašavaju brojna stabla. Jedno od njih je, zbog težine snijega, palo preko puta. Put je skoro tri sata bio blokiran.

(Avaz)

ASHA prodaja vozila