Početna Vijesti Bihać zbog snijega zove vojsku u pomoć

Bihać zbog snijega zove vojsku u pomoć

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić uputio je zahtjev Ministarstvu odbrane BiH za angažovanje pripadnika Oružanih snaga iz kasarne “Adil Bešić” za pomoć u čišćenju snijega, čija je visina u petak ujutru u gradu iznosila 82 centimetra.

S obzirom na to da su raspoloživa mehanizacija i ljudstvo danonoćno na terenu, Fazlić je zatražio i angažman pripadnika Oružanih snaga, koji će sa gradskim službama čistiti pješačke prilaze školskim i zdravstvenim ustanovama, kao i trotoare u centru grada.

Fazlić je održao sastanak sa čelnicima Zavoda za prostorno uređenje Bihać, Komunalnog preduzeća “Komrad”, gradske Službe za komunalne djelatnosti i inspekcijske poslove te Civilne zaštite, zahtijevajući od njih da se maksimalno angažuju u raščišćavanju snijega.

Istovremeno, premijer USK Husein Rošić održao je sastanak s predstavnicima Civilne zaštite USK i opština u ovom kantonu, na kojem je razmatrana mogućnost proglašenja stanja prirodne nesreće.

Istaknut je problem ogromnih količina snijega, posebno na području Bihaća i Cazina, gdje je snježni prekrivač viši od 80 centimetara.

“Snijeg predstavlja veliki problem. Zaključili smo da gradske vlasti u Bihaću i Cazinu treba da razmotre mogućnost proglašenja stanja prirodne nesreće, što bi omogućilo angažiranje dodatnih ljudskih i tehničkih kapaciteta, pa i eventualno angažiranje Oružanih snaga u čišćenju i uklanjanju snježnih nanosa”, rekao je Rošić.

U međuvremenu, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK donijelo je odluku da se od ponedjeljka obustavi nastavni proces u svim osnovnim i srednjim školama na području ovog kantona.

Prema riječima resornog ministra Muhameda Ramića, ovakva odluka je donesena zbog prognoza o novim padavinama i niskim temperaturama, a nastava će biti prekinuta sve do poboljšanja vremenskih prilika.

“Zbog sigurnosti djece donijeli smo ovakvu odluku, a ovim putem pozivamo lokalne vlasti u svim gradovima i općinama da organizuju čišćenje trotoara i prilaznih puteva do škola kako bi učenici imali bezbjedan put”, istakao je Ramić.

Inače, ovo je već treći put u ovoj godini kako se nastava u školskim ustanovama u Unsko-sanskom kantonu obustavlja zbog vremenskih uslova.

Situaciju na terenu najbolje prenose mediji, koji su objavili da se usljed snježnih padavina, koje su prouzrokovale velike probleme u ovom dijelu BiH, u Bihaću urušio krov fiskulturne sale Mješovite srednje škole Bihać. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih osoba. Direktor škole Ervin Bajraktarević kazao je da je nastava prekinuta jer je ugrožen i krov same škole.
Službe u RS da se pripreme

Republička uprava civilne zaštite RS zbog hladnog arktičkog vazduha sa sjevera, koji se očekuje narednih dana, apelovala je u petak na nadležne institucije u Srpskoj da spremno dočekaju ovaj hladni talas.

Iz Republičke uprave civilne zaštite apeluju, prije svega, na službe za zimsko održavanje puteva, službe koje se bave isporukom struje, vode, toplotne energije potrošačima, hitne medicineske pomoći te građane da spremno dočekaju ovaj hladni talas.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Republiku Srpsku očekuje postepen porast snježnog pokrivača uz ledene dane.

Nezavisne

Dental Studio Prijedor