fbpx

Bihać posljednjih godina doživio ekspanziju turizma

Grad Bihać posljednjih je godina doživio ekspanziju turizma, značajnim dijelom zbog Nacionalnog parka “Una”, ali i drugih zanimljivosti i prirodnih ljepota, adrenalinskih sportova i sportova na vodi te lovnog i ribolovnog turizma.

Šefica Odsjeka za strateško planiranje i upravljanje projektima Grada Bihaća Jasmina Beširević istakla je u razgovoru za Fenu da je Zakon o turizmu Unsko-sanskog kantona propisao da općine ili gradovi sa područja USK mogu osnovati vlastite Turističke zajednice te da je Gradska uprava Bihaća tu odluku spremno dočekala i osnovala Turističku zajednicu Grada Bihaća u decembru prošle godine.

Objasnila je da su osnovni razlozi za osnivanjem TZ Grada Bihaća planski, a ne stihijski, kao i razvoj i unapređenje turizma, podizanje kvaliteta turističkih i drugih komplementarnih usluga, očuvanje i stvaranje prepoznatljivog i privlačnog turističkog ambijenta uz korištenje svih komparativnih prednosti Bihaća, kao grada sa dugom historijom, 758 godina postojanja i grada koji obiluje prirodnim ljepotama.

Beširević je istakla da u narednim danima očekuju stupanje na snagu Odluke kojom je osnovana TZ Grada Bihaća i provođenje daljnje procedure oko uspostave i početka rada te zajednice.

Govoreći o problemima u turizmu, Beširević je kazala da su u Bihaću, kao i ostalim gradovima Federacije BiH identični ili barem slični.

Naglasila je da su osnovni uzrok tome nedostatak legislative ili neprovođenje postojećih zakona, uslijed čega su lokalne zajednice uskraćene za vlastite prihode od boravišnih taksa, koje čine osnovna sredstva za razvoj i unapređenje te veoma značajne privredne djelatnosti, ali i podatke o stvarnom broju dolazaka i noćenja turista, zemlje prebivališta turista i podataka, koji su osnova za pravljenje razvojnih planova u oblasti turizma i strateških dokumenata.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila