Početna Vijesti BiH protjeruje dvojicu potencijalnih terorista u Srbiju

BiH protjeruje dvojicu potencijalnih terorista u Srbiju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić istakao je da je, nakon višemjesečne istrage, koju je ova služba sprovela zajedno sa međunarodnim i domaćim bezbjednosnim agencijama, odlučeno da dva od pet migranata iz Avganistana, koji predstavljaju potencijalnu prijetnju bezbjednosti zbog terorizma, budu protjerana u Srbiju.

“Dvojica za koju je ustanovljeno da su potencijalna prijetnja za BiH, biće isporučena u Srbiju gdje su prije ulaska u BiH posljednji put registrovani. S nadležnim institucijama u Srbiji već je postignut dogovor o njihovom isporučenju jer prema evidenciji agencija i institucija u Srbiji oni nisu prijetnja za ovu zemlju”, rekao je Ujić.

Svih pet migranata od dana evidentiranja u februaru smješteno je pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujić je rekao da je proces provjere informacija bio jako težak, a da se predmeti u vezi s ovim migrantima privode kraju, prenosi Birn.

“Dugotrajan je to proces jer mi ne možemo djelovati sami. Tu su uključene, osim međunarodnih i naših bezbjednosnih agencija, i države porijekla ovih migranata. Pošto neki od njih dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja dugo se čeka na provjere kada pošaljemo biometrijske podatke”, objasnio je Ujić.

Služba za poslove sa strancima evidentirala je i pod kontrolu stavila pet lica koja se dovode u vezu s terorizmom a nalazile su se među migrantima u BiH još sredinom februara. Riječ je o licima porijeklom iz Avganistana koje su u prva dva mjeseca ove godine pronađene na području Bihaća i Sarajeva.

Osim dvojice migranata koji će biti prebačeni u Srbiju, za preostalu trojicu još nije donesena odluka o eventualnom udaljavanju s teritorije BiH.

“Postoji mogućnost da i oni budu udaljeni iz BiH, ali mi možemo donijeti i odluku da im se, ako ostanu u BiH, ograniči kretanje, odnosno izreknu blaže mjere zabrane”, rekao je Ujić.

Do sada je u BiH, prema evidenciji Službe za poslove sa strancima, registrovan ulazak 43.000 migranata, a odluka o protjerivanju dvojice migranata prva je takve vrste u BiH.

(Nezavisne)