Početna Prijedorski region BiH od Razvojne banke dobila milion evra za smještaj migranata

BiH od Razvojne banke dobila milion evra za smještaj migranata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razvojna banka Savjeta Evrope (CEB) obezbijedila je milon evra bespovratne pomoći za Bosnu i Hercegovinu, kako bi pokušala da riješi problem smještaja ilegalnih migranata koji nastavljaju da pristižu.

Novac će biti iskorišćen za adaptiranje jedne napuštene kasarne u okolini Sarajeva u mestu Hadžići koja će postati centar za smještaj migranata, a ugovor o donaciji danas su u Sarajevu potpisali zamjenica guvernera te banke Maria Sančez-Jebra Alonso i šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter Van der Auveraert.

Kasarnu “Ušivak” kao lokaciju za smještaj migranata ranije je odredio Savjet ministara BiH, međutim pošto je ona u lošem stanju nije stavljena u funkciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima policijskih agencija u BiH, u zemlju je od početka godine do 24. jula ušlo nešto više od 9.000 ilegalnih migranata, a procjena je da se trenutno u BiH nalazi oko 4.500.

Najveća koncentracija migranata i dalje je u Unsko-sanskom kantonu gdje mnogi od njih borave u parkovima i u urušenim objektima.