Početna BiH BiH neće uvoditi PCR test prilikom ulaska u zemlju

BiH neće uvoditi PCR test prilikom ulaska u zemlju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, kazala je nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije i premijera RS i FBiH Radovana Viškovića i Fadila Novalića, a kojem je prisustvovala i ona, da BiH neće uvoditi PCR testova prilikom ulaska u BiH.

“Razgovarali smo i o pooštravanju mejra za ulaske u BiH i  mogućnost uvođenja PCR testova i došli do zaključka da nema potrebe za  njihovim uvođenjem jer svakako državljanima ne možemo ograničiti ulazak. Kontrolirati ulazak zahtijeva jak angažman i zadravstvenih djelatnika i inspektorata. Mjere su dovoljno jake i stroge i svi ih se moraju pridržavati”, kazala je Gudeljević.

Gudeljević je rekla da je razgovarano i o nabavci vakcina i o tome što BiH očekuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Javnost je već upoznat da je konačno proradio Kovaks mehanizam. Naravno da nismo zadovoljni, jer nam je rečeno da će vakcine iz ovog mehanizm biti dostupne u prvom kvartalu”, kazala je Gudeljević.

Rekla je da rade na tome da ubrzaju drugi kvartal  i da su svakodnevno u komunikacij i sa predstavnicima Kovaks mehanizma, EU i svih onih koji su uključeni u nabavku.

“Jutros smo dobili informaciju da će AstraZeneca doći  22. aprila, i to 81.000 doza. Počinju stizati količine i najbitnije je da nam redovno stiže dovoljan broj količina koje naše zdravstvene institucije potroše na vrijeme. Ono što je zateklo i mene je da ćemo dobiti više od 100.000 doza Pfizera do kraja šestog mjeseca”, kazala je Gudeljević.

Najavila je da će u okviru EU mehanizma u drugom kvartalu biti isporuke vakcina za BiH.

“Potpisali smo grant s EU u iznosu od 13,7 miliona eura, koje će BiH za nabavku cjepiva”, rekla je Gudeljević.

Ističe da je BiH u pregovorima s Austrijom, koja je zadužena u ime EU za isporuku vakcina zemljama zapadnog Balkana.

“Tu očekujemo oko 140.000 Pfizer cjepiva. Juče smo i Poljskoj potvrdili da ćemo stupiti u pregovore, a Poljska nudi 380.000 do AstraZenece”, rekla je Gudeljević.

Razgovarano je i o aktiviranju koordinacionog tijela pri Vijeću ministara kojem je tokom prošle godine bio otežan rad.

Dodaje da će biti izmijenjeni članovi tog tima i da će početi s radom.

Na pitanje novinara da li osjeća odgovornost što BiH nema vakcine i većinu koju ima su donirane, Gudeljević je rekla da je učinila sve što je u nadležnosti Ministarstva.

“Nije moja krivica što u BiH ne postoji zkaon na državnoj razini koji dozvoljava da Minsitarstvo civilnih poslova vrši imunizaciju”, kazala je Gudeljević.

Dodala je da nije spremna kršiti Ustav i zakon, te da je čista i učinila je sve što je u nadležnosti.

Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske rekao je da je razgovarano kako i na koji način obezbijediti da građani BiH za predstojeće praznike poštuju mjere.

“Dobili smo određene zadatke“, rekao je Šeranić.

Nezavisne

ASHA prodaja vozila