Početna BiH BiH neće biti sabiralište migranata na Balkanu

BiH neće biti sabiralište migranata na Balkanu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BiH ne može biti sabiralište migranata na zapadnom Balkanu, a u Republici Srpskoj ostaje na snazi odluka da na njenoj teritoriji neće biti kampova ni smještanja tih izbjeglica, to je poručeno u utorak sa nekoliko adresa gdje se pričalo o krizi koja ne jenjava u ovoj zemlji.

Predstavnici EU i Evropske komisije, koji su u ponedjeljak obišli Bihać i Unsko-sanski kanton gdje je najviše migranata, prihvatnih centara i gdje je lokalna vlast odlučna da ih što više bude izmješteno u prihvatne centre izvan tog područja, poručili su ilegalne izbjeglice treba da budu raspoređene širom BiH.

Nakon što je Operativna grupa za rješavanje pitanja migracija u USK-u odlučila da centri “Bira” i “Miral” ne mogu više da budu prihvatilišta, a kamp “Vučjak” zatvoren, pojavile su se informacije da je data saglasnost da nove dvije lokacije budu kasarne u blizini Tuzle i Sarajeva, ali su i na tu najavu burno reagovali mještani okolnih naselje, poručivši da ni oni ne žele migrante nadomak kuća i imanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Migratska kriza bila je tema i na sastanku zvaničnika BiH sa delegacijom Njemačke i parlamentarnim državnim sekretarom saveznog Ministarstva unutrašnjih poslova Štefanom Majerom, koja je u BiH došla po nalogu njemačke kancelarke Angele Merkel.

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić je rekao da istakao značaj ravnomjernog raspoređivanja migranata na cijeloj BiH s ciljem da se smanji pritisak, prvenstveno, na Unsko-sanski kanton te  ukazao na potrebu jačanja istočne granice. Njemačka delegacija je pričala sa članovima Predsjedništva BiH, a poručeno je da je koordinacija veoma važna u ovoj krizi. Gosti iz Njemačke su ponudili pomoć u opremi, a na jednom od sastanaka je potvrđeno da su nove, alternativne lokacije kasarne u FBiH.

 – Njemačka je spremna da pruži BiH finansijsku i kadrovsku pomoć, ali je za to potreban unutrašnji dogovor. Svjesni smo da BiH nije mjesto gdje se izbjeglička i migrantska kriza može okončati – rekao je parlamentarni državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Njemačke Štefan Majer.

Na pitanje novinara da li EU namjerava da primi određeni broj migranata, odgovorio je da bi to bio pogrešan signal za migrante, već da je potrebno zatvoriti spoljne granice i omogućiti članicama EU da same odluče ko može da uđe u Uniju.

Iz Republike Srpske i u utorak je poručeno da je i dalje na snazi zaključak Vlade Srpske da nema smještanja migranata. U ime Koordinacionog tijela Vlade RS Miloš Stevanović je, reagujući na pojedine medijske navode koji se tiču grada Bijeljine, rekao da se zaključci Vlade poštuju i navodi da RS ne može da dozvoli da se migranti ovdje naseljavaju. Ni Bijeljina ni bilo koja jedinica lokalne samouprave, kaže, nije dala saglasnost za smještaj migranata na teritoriji Srpske, uz poruku da smještaja migranata svakako neće biti.

Opasne osobe

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić potvrdio je da je u protekle dvije godine kroz BiH prošlo više od 52.000 migranata, među kojima je evidentirano više od 20 lica koja su proglašena prijetnjom po nacionalnu bezbjednost i vraćena u matične zemlje. To je, kako je ocijenio, doprinijelo bezbjednosti BiH, regiona i EU.

glassrpske.com

ASHA prodaja vozila