Početna Biznis BiH među najboljim lokacijama za proizvodnju struje iz solarnih panela

BiH među najboljim lokacijama za proizvodnju struje iz solarnih panela

Iako naša zemlja nema strategiju, struka smatra da se Bosna i Hercegovina nalazi na jednoj od najboljih evropskih, ali i svjetskih lokacija kada je u pitanju proizvodnja električne energije iz solarnih panela.

Nažalost, u Bosni i Hercegovini još uvijek se ne subvencionira ugradnja fotonaponskih solarnih panela u domaćinstvima, što nije slučaj u zemljama regiona. Pa tako, u Hrvatskoj se već nekoliko godina ugradnja subvencionira sa od 40 do 80 posto od ukupnog iznosa ugradnje ili do 19.500 KM. Kada je riječ o Srbiji, od prošle godine ugradnja solarnih panela u domaćinstvima subvencionira se sa 50 posto od ukupnog troška ugradnje.

Konceptom proizvođač/potrošač električne energije, projektovanje snage fotonaponskih sistema na kućama je bazirano na potrošnji struje tog domaćinstva te sukladno tome i troškovi ugradnje ovise o tome koliko domaćinstvo troši električne energije.

Činjenica je da su se u posljednjih nekoliko godina znatno smanjili troškovi kupovine opreme za ugradnju fotonaponskih sistema, tako da je to danas vrlo isplativa investicija, zaključuje struka.