Početna Biznis BiH konačno ima domaćeg građevinskog giganta za najveće projekte

BiH konačno ima domaćeg građevinskog giganta za najveće projekte

Ispunjeni su svi uslovi za početak gradnje dionice Koridora 5C kroz općinu Tešanj.

Riječ je o dijelu autoputa od Putnikovog brda do Medakova u dužini od 8,5 kilometara, sa sedam mostova i dvije petlje.

Ovaj dio autoputa (zajedno sa dionicom Medakovo – Ozmice čija gradnja također uskoro počinje) povezat će Tešanj, s jedne strane, s Zenicom i Sarajevom, a s druge strane sa zemljema centralne i zapadne Evrope, piše BiznisInfo.ba.

Ovo je od izuzetne važnosti jer u ovom gradu radi veliki broj fabrika koje svoje proizvode izvoze u Evropsku uniju.

Približna trasa autoputa

U narednim danima počinju pripremni radovi za gradnju dionice Putnikovo Brdo – Medakovo, a ona bi trebala biti puštena u promet do kraja 2025. godine. Organizacija gradilišta je već počela.

Izgradnja autoputa značit će početak nove faze u razvoju Tešnja.

No, ono što je još važno jeste da će ovu dionicu od Putnikovog brda do Medakova u vrijednosti od 167 miliona eura (sa PDV-om) graditi domaća kompanija, koji je dobila posao.

Riječ je o kompaniji Euroasfalt koja je postala pravi gigant posljednjih godina. Njen rast omogućio je da jedna domaća kompanija dobija velike poslove na izgradnji autoputa u BiH i to kao glavni izvođač, a ne kao podizvođač ili partner.

Podsjetimo da su ranije velike poslove uglavnom dobijale strane firme, dok su naše kompanije morale biti podizvođači. No, Euroasfalt je posljednji godina stekao ogromno iskustvo u BiH, regionu i širom svijeta.

Kompanija je, prema posljednjim podacima za 2021. imala prihode od oko 288 miliona KM. Prihod je skoro udvostručen u odnosu na 2017. kada je bio oko 165 miliona.

Skoro je udvostručen i broj radnika u istom periodu, te je u 2021. premašio 900. Nema sumnje da će se taj rast i nastaviti.

Ove godine je kompanija potpisala ugovor sa UMB-om, najvećom rumunskom građevinskom kompanijom. Zajedno su dobili posao u toj zemlji vrijedan gotovo 400 miliona eura.

Euroasfalt je dio konzorcija koji gradi cestu D 403 – koja je trenutno jedan od najvažnijih i najskupljih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj.

Kompanija je obavljala velike poslove i u Crnoj Gori i Sloveniji, zbog čega se može reći da je postala jedan od regionalnih lidera.

BiznisInfo.ba