Početna BiH BiH jedina neće imati popis 2021, evo zbog čega

BiH jedina neće imati popis 2021, evo zbog čega

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bosna i Hercegovina neće provesti popis stanovništva 2021. godine, kad će to, prema desetogodišnjem ciklusu, učiniti Evropa i zemlje našeg regiona. Potvrđeno je ovo za Dnevni avaz u Agenciji za statistiku BiH.Iz Agencije za statistiku BiH tvrde da su tek u drugoj polovini prošle godine dobili zadatak od Savjeta ministara BiH da počnu aktivnosti u vezi sa pripremom zakona o statistici BiH, o popisu stanovništva i popisu poljoprivrede. Agencija je, u skladu s tim, formirala radne grupe za izradu potrebnih zakona.

– U zakonu o popisu stanovništva biće definisano vrijeme provođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, budžet i osnovne smjernice za metodologiju rada te način prikupljanja podataka. Za pripremu popisa stanovništva potrebno je od tri do pet godina – odgovorili su iz agencije.

Popisi stanovništva provode se svakih 10 godina. Budući da je prethodni popis u BiH proveden 2013, prema toj dinamici, naredni bi trebao biti 2023. godine.

To znači da se podaci o broju stanovnika u BiH neće moći uporediti sa zemljama koje popis obave 2021. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crne prognoze

– Izgubiće se moment komparacije – pojasnio je Amer Osmić, docent na Odsjeku za sociologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Ističe da je popis potreban zato što je, zbog analiza, projekcija i planiranja društveno-ekonomskog razvoja, važno znati koliko nas je.

– Prognoze govore da smo, s ovim valom odlazaka, definitivno ispod tri miliona stanovnika. Stanovništvo je agregat države, to pokreće društvo. Bilo bi dobro da imamo validan podatak. Ne možemo govoriti ni o kakvim predviđanjima ako ne znamo stvarne planove, a ono što dobivamo s terena, nisu baš optimistični pokazatelji da će se popis održati 2021. – rekao je Osmić.

Osmić upozorava da iz BiH odlazi najvitalnije stanovništvo, obrazovano i radno sposobno. Bosna i Hercegovina je, prema podacima posljednjeg popisa, imala 772.000 mladih. Taj broj je sada, prema nezvaničnim procjenama, manji za 200.000.

– Mi ćemo novim popisom sigurno ustanoviti da smo značajno stariji nego što smo bili 2013. godine. Time naše društvo gubi na konkurentnosti. Ako nemate obrazovanog kadra, nemate ni mogućnost inovativnije i savremenije proizvodnje – istaknuo je Osmić.