Početna BiH BiH i EU će zajedno nabavljati medicinsku opremu iz Kine

BiH i EU će zajedno nabavljati medicinsku opremu iz Kine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedavajući predsjedništva BiH Šefik Džaferović informirao je, u telefonskom razgovoru, komesarom za proširenje Evropske unije Olivera Varhelyija o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, mjerama koje naša zemlja poduzima u borbi protiv pandemije koronavirusa, kao i kapacitetima zdravstvenog sistema.

Predsjedavajući Džaferović naglasio je da Bosna i Hercegovina poduzima odlučne mjere na sprečavanju širenja koronavirusa, koje su u nekim segmentima radikalnije od onih koje se poduzimaju u zemljama u okruženju i Evropi.

Posebno je istaknuo potrebu naše zemlje za nabavkom medicinske opreme, za koju su mnoge zemlje ograničile izvoz.

Komesar Varhelyi informirao je predsjedavajućeg Džaferovića da će Evropska komisija odobriti Bosni i Hercegovini 28 miliona eura za zdravstveni sistem, kao i dodatnih 40 miliona eura za podršku ekonomiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varhelyi je pozvao Bosnu i Hercegovini da se, iako nije članica, pridruži zajedničkoj inicijativi zemalja – članica Evropske unije za nabavku potrebne medicinske opreme u Kini.

Dodao je da će Evropska unija osigurati i transport opreme do naše zemlje.

Komesar Varhelyi je naglasio i da će Evropska unija učiniti dodatne napore kako bi pomogla Bosni i Hercegovini u nabavci neophodne medicinske opreme.

Predsjedavajući Džaferović je zahvalio komesaru Varhelyiju za odobrena sredstva i poziv da Bosna i Hercegovina zajedno sa zemljama EU učestvuje u nabavci opreme.

Džaferović je na kraju razgovora ponovio opredjeljenje Bosne i Hercegovine da radi na ispunjavanju uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije, ali je naglasio da je u ovom trenutku borba protiv pandemije koronavirusa najvažniji prioritet.

biznisinfo.ba

ASHA prodaja vozila