Početna Vijesti BiH GORA OD AFRIKE Samo 12 odsto žena koristi kontracepciju, romske djevojčice...

BiH GORA OD AFRIKE Samo 12 odsto žena koristi kontracepciju, romske djevojčice guraju u brak

epa04613968 A picture made available on 11 February 2015 shows a machine pouring a silicon oil inside condoms, during the packaging process at the Karex condom factory in Port Klang, Malaysia, 17 January 2015. Karex is one of the world's largest maker of condoms with an annual output of some four billion pieces. The family run Malaysian business with manufacturing facilities across Pontian, Johor, Port Klang Selangor and also in Hat Yai, Thailand, has a workforce of 2,000 employees and utilises the local rubber production for their product. The company continues to explore new designs, changing shapes, sizes, textures, colors, flavors and fragrances, including chocolate, marijuana and durian flavored condoms. A third of the production goes to the United Nations and other international organizations. The company plans to increase production aiming for six billion pieces annually by end of 2015. The company claims that more than one condom in ten manufactured in the world, comes from Malaysia. EPA/AZHAR RAHIM
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo 12 dosto žena u Bosni i Hercegovini koristi kontracepciju. Taj rezultat je loš čak i za neke afričke zemlje, a kamoli za državu u Evropi, upozorila je Ajnabat Ananuhmedova, predstavnica Populacionog fonda UNFPA u BiH.

Ona je na konferenciji održanoj povodom Međunarodnog dana žena u Parlamentu BiH rekla da je veliko pitanje da li je kontracepcija zaista dostupna svim ženama u BiH.

– Da li je kontracepcija, kroz zdravstveno osiguranje, dostupna svim ženama, pa i onima iz najosjetljivih marginalizovanih društvenih grupa, poput romske populacije? Da li su sve žene dovoljno i na pravi način informisane o kontracepciji i uopšte o rizicima po reproduktivno zdravlje, te da li sve žene mogu dobiti na prikladan i dostojantstven način stručne savjete i odgovarajuća kontraceptivna sredstva? Ovo su pitanja sa kojima institucije BiH moraju da se, bez odlaganja, ozbiljno pozabave – rekla je ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“ , istakla je da su romske žene i djevojčice u BiH pod velikim rizikom, ne samo zato što im često nije dostupna kontracepcija, nego i zbog nasilja i ugovorenih brakova.

– Rana udaja i ugovoreni brakovi, u koje se djevojčice guraju već sa 12 ili 13 godina, nisu dio romskog folklora, kao što neki žele predstaviti, nego čin nasilja i kriminal. To je klasični trefiking, tragovina ljudskim bićima, dakle veliki društveni problem, od kojeg svi okreću glavu – upozorila je Bajramovićeva.

Dodaje da je obrazovanje, ekonomsko osnaživanje i osamostaljivanje Romkinja jedini način da se one izbore za dostojanstven život.

(Srpskainfo)

ASHA prodaja vozila