Početna BiH BiH bez perspektive

BiH bez perspektive

Zidari, bravari, konobari, inžinjeri, tehnolozi, spisak je dug. Privreda Srpske vapi za svim profilima, a iz dana u dan situacija postaje sve teža, jer mnogi odlaze trbuhom za kruhom.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, ukazuje da u privredi Republike Srpske nedostaje veliki broj kvalitetnih i stručnih radnika.

– Sada smo došli u poziciju da nemamo radnika uopšte, upozorava Ćorić.

Ovo je surova realnost sa kojom se suočava veliki broj poslodavaca. Više je otvorenih radnih mjesta nego radnika. Nedostaju svi profili, od trgovaca, zidara, bravara, konobara, pekara do tehničara informacionih tehnologija, kao i tehnologa u prehrambenoj, tekstilnoj i obućarskoj industriji. Mnogi su odlučili da sreću okušaju van granica svoje zemlje iz koje ih je otjerala neizvjesnost I besperspektivnost.

– Ovdje sam radila. Imala sam tako mala primanja. Nisam mogla ništa da priuštim ni svojoj djeci i sad po Švajcarskoj radim i zadovoljnija sam mnogo. Recimo tamo zaradim za mjesec dana za šta ovdje radim pola godine. U suštini ovdje smatram da radnika izrabljuju za neki mali novac da rade po čitav mjesec dana, a ne mogu jednostavno da prehrane porodicu od toga, kaže Jelena Gajić iz Bijeljine.

Porazno je i to što mnogi mladi ljudi po završetku srednje škole jedino žele da odu. Marija Trišić iz Bijeljine za sada svoju budućnost ne vidi u Republici Srpskoj.

– U našoj državi je jako teško ostati zbog toga što su plate sve manje ili ostaju na minimalcu a cijene su sve veće. Smatram da je jako teško zadržati nas ovdje, ali mislim da nadležni organi treba da povedu računa o tome, kaže Marija Trišić iz Bijeljine.

– Ono što radnike najviše interesuje je plata. Međutim, kada smo vršili određene ankete nije samo plata osnovno što radnike motiviše da ostanu kod poslodavca, već su to uslovi rada, mogućnost napredovanja, perspektiva koju vide na ovim prostorima. Mislim da pored uloge poslodavaca, odnosno privrednika u samom ovom procesu veoma je bitna uloga društva u cjelini i perspektivnost života na ovim prostorima, navodi predsjednik Privredne komore RS.

Donosioci odluka trebalo bi da više pažnje usmjere ka popravljanju privrednog ambijenta i stvaranju uslova u kojima će i poslodavci i radnici biti zadovoljni. Takođe, naše društvo nije prepoznalo mjesto, snagu, ulogu i mogućnosti i prednosti preduzetništva koje je na margini.

– Preduzetništvo je u takvoj situaciji gdje nema značajnih investicija. Investicije treba da budu najbrži, najsigurniji, najjednostavniji, najjeftiniji i najefikasniji put za rješavanje problema nezaposlenosti, odnosno za samozapošljavanje, smatra Milorad Stević, Udruženje „Preduzetnik“

Da vlastodršci često nemaju osjećaj prema potrebama građana, mnogo puta smo osjetili na svojoj koži, pa zato i ne čudi što zemlja ostaje bez ljudi, bez radne snage, bez mladosti.