Početna Vijesti Biden se posebno zauzeo za Bosnu i Hercegovinu

Biden se posebno zauzeo za Bosnu i Hercegovinu

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u ponedjeljak s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Kako je saopšteno iz Bijele kuće, američki predsjednik je potvrdio podršku Uniji, kao ključnom partneru Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kao i politiku proširenja dok je poseban akcenat bio na Bosni i Hercegovini.

“Lideri su razgovarali o Zapadnom Balkanu i predsjednik Biden je izrazio snažnu podršku nastavku procesa pristupanja sa zemljama u ovom regionu” posebno BiH, navodi se, između ostalog, u saopštenju Bijele kuće.

Čelnici Evropske unije (EU) i šest zemalja Zapadnog Balkana sastaće se danas i sutra na Brdu kod Kranja u Sloveniji, gdje će razgovarati o evropskoj perspektivi regiona, međusobnoj saradnji te ekonomskom oporavku u kontekstu aktuelne pandemije koronavirusa.

Sastanak na vrhu EU-a i Zapadnog Balkana održaće se u organizaciji slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a, a na njemu će se okupiti čelnici država članica EU-a i lideri Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Sastankom na vrhu će predsjedavati predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koji će zajedno s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von de Leyen zastupati EU.

Ovo je potvrdila i Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

“Snažna podrška ulasku BiH u EU. Poruka kakvoj smo se nadali uoči važnog samita EU-Zapadni Balkan. Uloga SAD ovom dijelu svijeta je vitalna. Jasna evropska budućnost i podrška SAD su jedini način da se regija trajno stabilizira te odupre destabilizirajućem utjecaju Rusije”, poručila je Turković.

 

ASHA prodaja vozila