Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) danas je nenajavljeno stigao u posjetu Kijevu.

Bajden se u glavnom gradu Ukrajine sastao sa predsjednikom te zemlje Volodimirom Zelenskim (Zelensky).

– Dok se svijet priprema za obilježavanje prve godišnjice od ruske brutalne invazije na Ukrajinu, ja sam danas u Kijevu kako bih se sastao s predsjednikom Zelenskim i potvrdio našu nepokolebljivu predanost ukrajinskoj demokratiji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Kada je Putin pokrenuo svoju invaziju prije gotovo godinu, smatrao je da je Ukrajina slaba i da je Zapad podijeljen. Mislio je da nas može nadživjeti. Ali, bio je u krivu.

Danas se u Kijevu sastajem s predsjednikom Zelenskim i njegovim timom radi šire rasprave o našoj podršci Ukrajini – rekao je Bajden.

Američki predsjednik je najavio još jednu isporuku ključne pružane opreme. U to uključuje municiju, protuoklopne sisteme i radare za zračni nadzor kako bi pomogli u zaštiti ukrajinskog naroda od bombardiranja iz zraka.

– Najavit ćemo dodatne sankcije protiv elita i kompanija koje pokušavaju izbjeći ili popuniti ruski ratni stroj.

Tokom prošle godine, SAD su izgradile koaliciju nacija od Atlantika do Pacifika kako bi pomogle odbrani Ukrajine vojnom, ekonomskom i humanitarnom podrškom bez presedana. I ta će podrška trajati – naglasio je Bajden.

Inače, “The New York Times” opisao je posjetu kao “demonstraciju odlučnosti Bajdenove administracije u suočavanju s ruskom invazijom na susjednu zemlju koja traje već godinu”.