fbpx

Biciklom od Duizburga do Prijedora

Adi Piterle sedamdesetogodišnji Nijemac nakon 14 dana putovanja stigao je iz okoline Duizburga u Prijedor u goste dugogodišnjem prijatelju Mili Aleksiću. Za to vrijeme prešao je put dug 1.600 kilometara.

Ljubav prema biciklizmu prije mnogo godina spojila je pedesetpetogodišnjeg Prijedorčanina Milu Aleksića i sedamdesetogodišnjeg Nijemca Adia Piterlea. Prije nekoliko godina planirali su zajedničko putovanje biciklima iz Njemačke u Republiku Srpsku, ali je Mile nakon teže povrede, kuka i ramena od te namjere morao odustati. Adi nije, pa je planirano putovanje obavio ovih dana. Pije 14 dana krenuo je, kako kaže iz Duizburga u posjetu prijatelju Mili, i to naravno biciklom.

-Od 14 dana dva nisam mogao putovati zbog kiše, a bilo je dosta uspona i nizbrdica koje ne idu u prilog nama biciklistima- kaže Adi koji je zajedno sa prijateljom Milom učestvovao na brojnim međunarodnim biciklističkim trkama. Najviše u sjećanju ostala im je trka od Milana do San Rema.

Adi je dnevno prelazio između 80 i 120 kilometara zavisno od težine puta.Tom prilikom prošao je kroz Austriju, Sloveniju i Hrvatsku, a odmarao je najčešće u malim gradovima gdje je pronalazio jeftine smještaje. U Republici Srpskoj, kaže, nije prvi put. Ranije je bio već dva puta, a priroda i ljudi su, tvrdi, predivni.

Kada odmori i obiđe Kozaru i njenu okolinu, Adi će se za Njemačku vratiti jadranskom magistralom do Trsta, a onda preko Švajcarske i Austrije ući u svoju rodnu zemlju. Inače Adi i pored lijepih godina još uvijek je u dobroj kondiciji, a biciklom je, kaže, obišao skoro cijelu Evropu, a nedavno i Novi Zeland uzduž i poprijeko. A njegov domaćin i prijatelj Mile najavljuje njihova dalja učešća na međunarodnim takmičenjima za koja, kako veli, moraju obaviti i određene pripreme.

K.V.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila