Nakon što je Biciklistički savez RS objavio da je isključio Biciklistički klub Kozara iz takmičenja, jer su se između ostalog takmičili pod zastavom BiH,  klub iz Prijedora je objavio demanti.

U saopćenju objavljenom na zvaničnoj stranici, Biciklistički savez RS odluku je obrazložio mnogobrojnim aktivnostima/prekršajima prije svih predsjednika kluba Gorana Garače, koje su u suprotnosti sa djelovanjem Biciklističkog saveza RS i politike vlasti RS.

Biciklistički klub Kozara je izdao demanti koji prenosimo u cijelosti:

“Poštovani, biciklistički klub Kozara, udruženje građana i sportska organizacija, osnovana je 2016. godine, sa tada jasno definisanim ciljevima, vizijom i misijom. Od tada rukovodstvo kluba i njegovi članovi aktivno rade na razvoju biciklizma u više segmenata.

Biciklistički klub Kozara je od samog svog nastanka punopravan član biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine, a svi naši pokušaji da se učlanimo u biciklistički savez RS, nisu imali rezultata niti bilo kakvog odgovora od strane rukovodstva ovog saveza, tako da BK Kozara ni danas nije član saveza RS-a i ako smo stalno ukazivali na netransparentnost rada saveza.

Rezultati i rad našeg kluba govore o nama! Pored organizacija različitih manifestacija u našem gradu, možemo se pohvaliti da smo jedan od najtrofejnijih klubova u državi. Naši takmičari u raznim kategorijama su višestruki državni prvaci i osvajači velikog broja odličja, pehara i medalja. Imamo odličnu višegodišnju saradnju, kako sa lokalnom zajednicom, tako i sa institucijama na svim nivoima vlasti.

Nedavna medijska pompa u kojoj se proziva naš klub, rukovodstvo kao i lično predsjednik kluba Goran Garača od strane ‘rukovodstva’ BS RS, nas je primorala da se u ovoj situacije ne bavimo samo sportom, već i ovakvim gnusnim stvarima.

Naime, spominje se nelegalnost rada našega kluba, učešće na skupštini BiSaBiH i još mnoštvo izrečenih neistina i netačnih činjenica.

Vanredna skupština BiSaBiH, koja se spominje u medijskim objavama, je zapravno održana na inicijativu saveza RS, koji je ministarstvu civilnih poslova BiH poslalo dopis, a nakon čega je isto ministarstvo izdalo naredbu za održavnje vanredne skupštine BiSaBiH, na kojoj je prisustvovalo većinski broj klubova, od kojih je njih nekoliko bilo i iz RS.

Na skupštini jedino nisu prisustvovali inicijatori, predstavnici saveza RS. Savez RS od samog osnivanja BiSaBiH učestvuje u njegovom radu.

Također želim skrenuti pažnju, da je kalendar takmičenja, na kome se nalazi i naša trka na Kozari, usvojen početkom godine, te da su predstavnici saveza RS-a bili upoznati sa svim detaljima oko trke i rada našeg kluba. Ali što se tiče nas nisu ni morali.

Ovo što se dešava na samo par dana pred trku govori mnogo toga, a u istoj situaciju su bili i klubovi iz Bileće i Trebinja nedavno prije nas. Na udaru su naravno i ostali klubovi koji neće da se bave politikom nego sportom.

Iza svega se zapravo krije mnogo toga, lični interesi, nelegalnost rada, politika i ko zna šta još. Mi se samo nadamo da će u ovom slučaju institucije u čijoj su nadležnosti rad sportski organizacija i saveza, istjerati sve na vidjelo.

U svakom slučaju, 19. 8. 2023. godine na Kozari će se održati biciklistička trka koju ova zemlja još nije vidjela. Nezapamćeni sportski spektakl. Svi su dobro došli. Vidimo se na Kozari!”, poručili su iz Biciklističkog kluba Kozara iz Prijedora.