Početna Kultura Biber u Prijedoru

Biber u Prijedoru

Biber 03 zbirka kratkih priča o pomirenju predstavljena u Prijedoru.

Zbirka kratkih priča Biber 03 predstavljena je u ponedjeljak, 27. septembra/rujna u Pozorištu Prijedor. Biber je konkurs za kratku, angažovanu priču na albanskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom, makedonskom i srpskom jeziku, koji organizuje Biber timCentra za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd, a u organizaciji promocije učestvovali su CZM KVART i Fondacija za izgradnju kulture sjećanja iz Prijedora.

U razgovoru povodom predstavljanja Biber 03 zbirke, učestvovali su: Monika Herceg spisateljica iz Zagreba/Petrinje, dobitnica prve nagradu na konkursu Biber 03 za priču Glava; Ernad Osmić pisac iz Brčkog, čija je priča Vražja materobjavljena u Biber 03 zbirci; Stefan Slavković pisac iz Beograda, čija se priča Tovarniktakođe nalazi u zbirci i Katarina Milićević iz Beograda/Kragujevca, članica Biber tima. Moderatorka razgovora bila je Radmila Karlaš, spisateljica i novinarka iz Banja Luke. Na početku predstavljanja se razgovaralo o odnosu između književnosti i mirovnog aktivizma, te o odgovornosti koju književnice/ci i uopšte umjetnice/i imaju u procesima izgradnje mira i pomirenja u regiji. Koliko umjetnost, u ovom slučaju književnost, može da doprinese promjenama, kako ličnim, tako i društvenim, te koliko ovakvi konkursi mogu tome da doprinesu.

Monika Herceg, spisateljica iz Zagreba/Petrinje, dobitnica prve nagradu na konkursu Biber 03, prilikom predstavljanja zbirke rekla je:„Ova je priča iz mog sela od nekoliko kuća, zločin je obilježio cijelo to selo. Književnost može biti moćan alat za razrješavanje trauma koje to društvo nosi. Suživot nije moguć bez toga. Što se nacionalizma tiče, situacija je, nažalost, gora nego što je bila. Čini se da postoji generacija nas koji rat nismo vidjeli, samo slušali o njemu, ali smo nahuškani”.

Jedna od osnovnih karakteristika Bibera jeste i višejezičnost, koja upravo tu početnu jezičku barijeru pokušava da, prevodima na sve jezike, prevlada i pretvori u mjesto susreta, razumijevanja, razmjene i saradnje. Jedna od namjera Biber konkursa jeste i ta da umjetnike/ce motiviše da o temama izgradnje mira, pomirenja, te o antiratnim temama promišljaju i pišu.

„Mi imamo tu nesreću da danas pomirenje zagovaraju ljudi koji su bili direktno odgovorni što do pomirenja nije došlo odmah 90-ih. U Beogradu je sve manje prostora da se ozbiljno razgovara o pomirenju. Ja sam prvo video zbirku, i video njezinu snagu – da otvara jedan puno širi prozor u prošlost, sadašnjost, region, ljude – laknulo mi je kad sam izbacio tu priču iz sebe“, na predstavljanju zbirke istaknuo je Stefan Slavković

“Nije suština da se trpimo, ako ćemo živjeti zajedno, treba da se prepoznamo. Književnost kao empatijski alat može nam pomoći da uđemo u tuđe cipele. Ja ne mogu svog naroda razumjeti sudbinu, a kamoli drugih, ako ne uđem u ove, iz srca autentične priče.Prepoznavanje, ujedinjavanje glasova, da se ti osjećaš manje usamljeno, dobiješ poriv da djeluješ”, rekao je Ernad Osmić.

Katarina Milićević, CNA: „Ja nemam izbegličko iskustvo, u toku svog života nisam bila u izbeglištvu. Ali mi se čini da smo svi mi, koji radimo na ovome, i oni koji pišu za konkurs, i oni koji dođu na ovakve skupove, svi smo neka vrsta izbeglice, jer smo u potrazi za nekim svojim prostorom gde se osećamo sigurno i dobro”.

Treći konkurs Biber raspisan je u siječnju/januaru 2019. godine. Na konkurs je stiglo 464 priče na albanskom, makedonskom, bosanskom, hrvatskom, crnogorskom ili srpskom jeziku. U žiriju su bili Rumena Bužarovska, Lejla Kalamujić i Shkelzen Maliqi.

Prvu nagradu dobila je priča Glava, Monike Herceg, drugu nagradu dobila je priča Lito, Ante Storića, a treću nagradu priča Mačetom ćeš me, mačetom ću te, Tamare Kovačević. U zbirci su i priče autora/ki: Abida Jarića, Afrima Demirija, Aide Šečić Nezirević, Anete Petruševske, Bese Kalaje, Bojana Todorovića, Bojane Babić, Dimitrija Bukvića, Dragane Ranđelović, Ernada Osmića, Gabrijela Delića, Gordane Stojanoske, Imera Topanice, Isidore Petrović, Luize Bouharaouae, Manje Veličkovske, Maria Merdžana, Milane Gajović, Nikole Petrovića, Slađane Nine Perković, Stefana Slavkovića i Tihane Gambiraže.

Sljedeće promocije Bibera 03 i Bibera 04, koji se pojavljuje iz štampe krajem septembra/rujna mjeseca, zakazane su za 1.10.2021. u Podgorici i 21.10.2021. u Novom Sadu. Najavljeno je i otvaranje petog po redu Biber konkursa za kratku priču, na istu temu za decembar/prosinac 2021. godine.

Zbirka Biber 03 se u PDF i Kindle izdanju može se naći na web stranici Biber.

ASHA prodaja vozila