fbpx

Bh vozilo “Despot” pod lupom EUFOR-a

Dana 23. januara komandant EUFOR-a generalmajor Martin Dorfer i tim Odjela zajedničkih vojnih poslova EUFOR-a iz baze Butmir obavili su inspekciju fabrike namjenske proizvodnje “TRB” (Tehnički remont Bratunac) u skladu sa izvršnim mandatom EUFOR-a, saopćeno je iz EUFOR-a.

Komandant EUFOR-a i njegov tim su se sastali sa generalnim direktorom ove kompanije Slavenkom Ristićem, sa kojim su razgovarali o historijatu i glavnim poslovnim djelatnostima kompanije.

Tokom obilaska fabrike, komandant EUFOR-a je vidio kako se razvijaju novi proizvodi, kao npr. prototip vozila ”Despot”, kao i pogone za proizvodnju municije i malоg oružja.

Govoreći o inspekciji, komandant EUFOR-a je rekao: “Ovo je aktivnost koja se provodi rutinski i u skladu je sa izvršnim mandatom EUFOR-a; raduje me što ću ubuduće posjetiti više fabrika iz cijelog sektora namjenske industrije i razvijati saradnju sa ‘TRB’-om i drugim kompanijama namjenske industrije.”

Vršenje inspekcija je redovna aktivnost koju EUFOR -a provodi u skladu sa izvršnim mandatom operacije “Althea”, koji proizilazi iz Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 2443 (2018.) (pružanje podrške vlastima Bosne i Hercegovine pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja).

Dočekujući tim EUFOR-a Ristić je rekao: “Drago nam je da ugostimo tim EUFOR-a. Mi smo u potpunosti transparenti u svim našim poslovnim aktivnostima jer smo globalna i ugledna kompanija namjenske industrije”.

Podsjetimo da je u Banjaluci je 9. januara promovisano prvo oklopno vozilo proizvedeno u RS. Riječ je o vozilu “Despot”, kompanije Tehnički remont Bratunac (TRB). Ristić je tom prilikom rekao da je od ideje do promocije prošla je godina dana, a u razvoju vozila učestvovalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

– Ponosni smo na vozilo, ali i radnike i inžinjere koji su učestvovali u izradi “Despota”, kao krune četvorogodišnjeg rada fabrike – rekao je tada Ristić.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila