Početna Biznis Bh. respirator mogao bi u prodaju već za godinu dana

Bh. respirator mogao bi u prodaju već za godinu dana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Verifikacioni Laboratorij Verlab d.o.o, jedan od najopremljenijih laboratorija za verifikaciju i testiranje medicinske opreme u ovom dijelu Evrope, izvršio je preliminarna mjerenja prototipa respiratora proizvedenog prije nekoliko mjeseci u Gradačcu. Iako ova mjerenja ne predstavljaju dio procesa zvanične certifikacije uređaja, ona pokazuju da je uređaj na dobrom putu da dobije potrebne certifikate i oznake i da se nađe na tržištu.

Kako je za naš portal kazao direktor Verlaba i doktor nauka iz oblasti bioinženjeringa Almir Badnjević, mjerenja uređaja proizvedenog u gradačačkom TMD-u koja je proveo Verlab pokazala su vrlo zadovoljavajuće rezultate po svim parametrima.

– Mi smo izvršili mjerenje izlaznih parametara kao što je od nas i traženo. Izvršena su mjerenja svih izlaznih parametara po pritisku, protoku, koncentraciji gasova kao i mjerenja ostalih respiratornih parametara. Sve u svemu, riječ je o visoko preciznim i tačnim spoljnim parametrima respiratora i rezultati koje smo dobili su vrlo zadovoljavajući – kaže Badnjević za BiznisInfo.

Postupak certifikacije

Verlab je izvršio i određene softverske korekcije a proizvođaču su date i sugestije šta bi se još trebalo doraditi kako uređaj bio još tačniji. Nakon što proizvođač izvrši ova dodatna podešavanja, Verlab će ponovo provjeriti sve parametre kako bi se uvjerili da je sve urađeno kako treba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga, TMD će moći podnijeti zahtjev za certifikaciju u zvaničnoj instituciji u Velikoj Britaniji i započeti sam postupak certifikacije.

Iako je još uvijek puno posla koji treba biti urađen prije nego se prvi bh. respirator nađe na tržištu, dr Badnjević kaže kako imamo razloga za optimizam.

CE oznaka

– TMD će prvo morati da akredituje uređaj po 13845 standardu, onda i da podnese zahtjev za CE oznaku. Pred ovim respiratorom je još jako puno testova, jer nakon certifikacijskih kuća moraće biti testiran i na vještačkim plućima, ali mislim da su u TMD-u napravili dovoljno spremnu i preciznu mašinu koja će se moći pustiti u prodaju. Ja sam optimističan. Ukoliko sve bude teklo kako treba, oni možda mogu i za godinu dana dobiti proizvod spreman za prodaju, iako je možda realnije reći da će se to desiti za dvije godine – zaključuje Badnjević.

Novi proizvodi

Podsjetimo kako je prototip prvog bh. respiratora proizveden u aprilu ove godine, nakon što je pandemija koronavirusa zahvatila i našu zemlju. Proizvela ga je gradačačka kompanija TMD koja inače radi za autoindustriju i jedan je od najvećih izvoznika u Tuzlanskom kantonu, pa i šire.

Kako je direktor TMD-a Adem Hanić ranije kazao za naš portal, TMD će ovim proizvodom ući i u neke druge industrije poput industrije medicinskih uređaja pa su već počeli rad i na drugim proizvodima.

– Ovo je šansa da se privreda i firme prestrojavaju i razmišljaju drugačije nego prije nekoliko mjeseci, da se uklapamo u nove ideje i nove tokove. Tako ćemo se i mi prilagođavati i ići u još nekim pravcima ne napuštajući naše osnovne djelatnosti. Formirat ćemo jedan odjel za proizvodnju medicinske opreme a imamo još puno ideja – kazao nam je ranije Hanić.

 

Biznisinfo

ASHA prodaja vozila