Početna BiH Bh. prosvjetari među najlošije plaćenim u Evropi, niže plate imaju samo oni...

Bh. prosvjetari među najlošije plaćenim u Evropi, niže plate imaju samo oni u Albaniji

Prosvjetni radnici u Bosni i Hercegovini su među evropskim prosvjetnim radnicima koji imaju najniže plate. Od bosanskohercegovačkih prosvjetara nižu platu samo imaju albanski prosvjetari.

Riječ je o podacima Komisije Evropske unije, a koji odražavaju status školstva u Bosni i Hercegovini. Svakog 5. oktobra se obilježava Svjetski dan učitelja, a podaci u iznosu plata pokazuju da uposleni u školstvu nemaju razloga biti zadovoljni.

Početna godišnja plata prosvjetara tokom 2020. i 2021. u Bosni i Hercegovini bila je malo viša od 12.000 (6.120 eura), a samo su lošije plaćeni albanski prosvjetari – 4.223 eura. Plata prosvjetara u Srbiji bila je 6.646 eura, u Sjevernoj Makedoniji 7.291 euro, u Crnoj Gori 9.983 eura, a u Hrvatskoj je 14.158 eura. Najbolje su plaćeni prosvjetari u Luksemburgu – 69.076 eura. Od država EU, najniža početna godišnja plata je prosvjetarima u Bugarskoj.

Objavljeni su i podaci statističke agencije EU o tome koliko je jedan prosvjetar tokom 2020. podučavao djece. Podataka za Bosnu i Hercegovinu po ovom pitanju nema. Velika Britanija je evropska zemlja u kojoj jedan prosvjetni radnik podučava najviše djece – 20, dok je taj broj najmanji u Grčkoj – osam.

U Srbiji i Sjevernoj Makedoniji na jednog prosvjetar dođe 15 učenika, a u Hrvatskoj 13.