Početna Biznis Bh. proizvođači policijske opreme: Ako proizvodimo za NATO, možemo i za policiju...

Bh. proizvođači policijske opreme: Ako proizvodimo za NATO, možemo i za policiju BiH

Predstavnici Konzorcija bh. proizvođača vojne i policijske opreme i Udruženje tekstila, obuće i kože na pres-konferenciji u Privrednoj komori FBiH poručili su kako mogu zadovoljiti standard proizvodnje uniforme vojne i policijske agencije u BiH, i kako je potrebna revizija Pravilnika o proizvodnji vojne i policijske opreme koji ih diskriminira i preferira uvoz od stranih proizvođača.

“Udružili smo se s konzorcijem bh. proizvođača vojne i policijske opreme da im pomognemo. Vijeće ministara donijelo je Pravilnik prema kojem se naše firme mogu prijaviti, ali teško da mogu pobijediti. Očekujemo da se odluka stavi van snage, i tražimo da se pristupi reviziji kako bi naše firme dobile šansu, jer ako mogu proizvoditi za NATO, mogu i za policiju BiH”, poručio je sekretar Udruženja tekstila, obuće i kože (UTOK) BiH Amir Međić, i dodao kako naše firme u ovakvim situacijama gube oko 10 miliona KM godišnje.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić, ranije ove godine kazao je kako bh. kompanije koriste drugačiji kriterij za proizvodnju uniformi za strano i domaće tržište.

“Oni rade po tom kvalitetu za slovensku policiju i vojsku, a kad je u pitanju domaća policija, onda hoće niži standard kvaliteta”, istakao je Mektić i dodao kako kvalitet opreme neće spustiti ni za jedan procenat.

Kao odgovor na ove Mektićeve tvrdnje, predstavnik konzorcija bh. proizvođača vojne i policijske opreme Haris Sejdić poziva na uključivanje nezavisnih laboratorija u Zagrebu i Beogradu koji bi testirali uzorke, a ministra da obiđe proizvođače u Bosni i Hercegovini i uvjeri se u kvalitet.

(Fokus)

Dental Studio Prijedor