Kompanija ThermoFLUX iz Jajca proizvela je prvu bosanskohercegovačku dizalicu topline (sistem grijanja) te je uspješno prodaje na evropskome tržištu.

Ugradnja dizalice topline postala je jako popularna, poseno zbog razmjerno niskih troškova i ispunjavanja ciljeva koji su postavljeni zelenom agendom, a čiji je cilj smanjivanje zagađenosti.

Dizalice topline nisu nepoznata stvar u svijetu, no u BiH je riječ o velikom iskoraku. Prednost je visok stepen iskorištavanja koji energiju crpi iz okoliša, piše Večernji list.

Neovisna je o fosilnim gorivima i doprinosi smanjenju CO2, pa tako i očuvanju prirode. Osim grijanja i tople vode, može i hladiti, što je velika prednost u odnosu na tradicionalne sisteme grijanja. Nema potrebe za izgradnjom dimnjaka, a za instalaciju je potreban samo jedan kvadratni metar, objašnjavaju iz kompanije ThermoFLUX.

Za dizalice topline “made in BiH” iskorištena je tehnologija pametnog odmrzavanja, čime se skratilo vrijeme odmrzavanja te je smanjena potrošnja energije. Uređaji kompanije ThermoFLUX imaju i Wi-Fi sustav upravljanja.

Povoljniji su u odnosu na konkurenciju koja dolazi ponajviše iz azijskih zemalja, a iznimno pouzdani, što im daje dodatnu reklamu.

Plasiranjem dizalica topline na tržište ThermoFLUX je značajno zakoračio naprijed nakon što je godinama proizvodio toplovodne kotlova za pelet, drvo i ugalj.

Ova kompanija danas ima blizu 300 zaposlenih, a 2007. osnovana je iz malog porodičnog obrta za instaliranje grijanja sa samo tri zaposlenika. Na čelu kompanije je Tomislav Ladan koji je 1992., uslijed nesretnih okolnosti, s roditeljima i četvero braće i sestara napustio svoje rodno Jajce.

Ladan je uspio otkupiti potpuno devastirane dvorane bivše kompanije Sedinac za 1,5 miliona tadašnjih maraka, a u renoviranje je uložio dodatnih 800.000.

Ova kompanija najveći dio proizvodnje izvozi u zemlje zapadne Europe, a snažno je prisutna i na tržištu zemalja bivše Jugoslavije. Osnivač kompanije u ranijim je izjavama isticao kako BiH nudi brojne mogućnosti i da samo treba ostati vjeran svojoj ideji.

Svoj optimizam temelji i na činjenici da je najveći dio njegove proizvodnje realiziran u BiH, u zemlji koja je mala. U budućnosti planira i proizvodnju dijelova za druge kompanije.

Danas je ova kompanija lider na prostoru bivše Jugoslavije kada se govori o kotlovima i kaminima na pelet. Vlasnik Ladan ističe kako je važno napraviti nadogradnju pa da se u BiH, umjesto izvoza sirovina, drva, ruda…, ostvari dodatna vrijednost s obzirom na to da su uređaji koje oni proizvode tehnološki napredni.

Zapošljavanjem gotovo 300 ljudi osigurana je perspektiva najmanje jednako toliko obitelji u Jajcu i zaustavljeni negativni demografski trendovi. Ovakvu ulogu moraju prepoznati vlasti i učiniti da biznis bude ispred politike, piše Večernji list.