Početna Biznis Bh. kompanija Euroasfalt radi na projektu vrijednom 811 miliona eura u Sloveniji

Bh. kompanija Euroasfalt radi na projektu vrijednom 811 miliona eura u Sloveniji

Bh. kompanija Euroasfalt proteklih dana ostvarila je odličan rezultat na zahtjevnom tržištu EU. Naime, odabrani su da izvedu značajan dio radova na projektu “TIR 2”, koji obuhvata izgradnju željezničke pruge Divača – Koper u Sloveniji.

Kako su rekli iz Euroasfalta, ukupna predviđena vrijednost projekta iznosi 811 miliona eura, a ugovor za dionicu Sklop 1 Divača – Črni Kal je potpisan, i početni udio Euroasfalta već sada premašuje iznos od 100 miliona eura za radove u planiranom trajanju od 40 mjeseci.

“Željeznička pruga 21 stoljeća imat će kapacitet prolaza od 212 voznih kompozicija dnevno, iako nagib na pojedinim sektorima iznosi i do 17 posto. Trasa se spušta od Divače visoko na kraškoj visoravni sve do nivoa mora kod luke Koper. Zbog veoma teške konfiguracije terena, strogih ekoloških ograničenja i savladavanja oko 400 metara visinske razlike, čak 75 posto rute će prolaziti tunelima. Ruta je ukupno duga 27.1 km, i na njoj je planirana izgradnja sedam tunela, kao i tri vijadukta. Upravo su tuneli oblast niskogradnje u kojoj se Euroasfalt specijalizirao u posljednjih nekoliko godina i postao lider u regiji i zemljama EU”, kažu iz ove kompanije.

Dodali su da je Euroasfalt već šest godina intenzivno angažovan na projektima u Sloveniji, od kojih je najznačajniji do sada bila sekcija autoceste Draženci – Granični prijelaz Gruškovje dužine 5,8 km, koja uključuje tunele, nadvožnjake i vijadukte, a čija je ukupna vrijednost premašila 70 miliona Eura.

“Ovaj ambiciozan projekt smatramo novim izazovom za desetine inženjera građevine i stotine radnika naše kompanije”, zaključuju iz Euroasfalta.