Početna Politika BH koalicija: Iz opozicionih redova oba entiteta poruke da je saradnja moguća...

BH koalicija: Iz opozicionih redova oba entiteta poruke da je saradnja moguća i potrebna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da opozicione stranke ništa ne žele prepustiti slučaju govori i najava da žele da se udruže i van granica entiteta, te da zajedničkim snagama pokušaju srušiti sadašnje koalicione partnere SDA, SNSD i HDZ na nivou države.

Iz opozicionih redova oba entiteta stižu poruke da je saradnja moguća i potrebna.

Ideja političke saradnje na nivou BiH s ciljem pomjeranja sa vlasti ove tri stranke potekla je od počasnog predsjednika PDP i bivšeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ja nisam promovisao partnerstvo, ja sam izašao s jednom pričom za koju mislim da je potpuno logična, a to je da ako u Srpskoj ima političara koji smatraju da je Dejton zaista okvir koji se ne može mijenjati, dakle, da ne može doći ni do raspada BiH, ali ni do ukidanja Republike Srpske, da tako nešto treba da kažu i bošnjački političari, posebno iz Sarajeva. Mislim da je to preduslov normalnog života u Bosni i Hercegovini i normalne vlasti – rekao je Ivanić.

Dodaje da bi volio da dođe do ujedinjenja opozicionih stranaka, kako u Srpskoj tako i u FBiH, iako je podsjetio da nije aktivni član politike.

– Iz iskustva i onoga što sam radio toliko godina znam da je to jedini mogući način da u ovoj zemlji stvari počnu da funkcionišu i da shvatimo da postoje razlike, da se mi o tim razlikama godinama nećemo usaglasiti i da to što nije moguće usaglastiti ostavimo po strani i da se okrenemo poboljšanju života i slike o Bosni i Hercegovini kao ključnog preduslova njenog ekonomskog rasta – rekao je Ivanić.

Izrazio je nadu da će političari u BiH konačno napraviti iskorak naprijed i ostaviti po strani sve ono što nas razdvaja.

– Znam da postoji komunikacija među partijama. Ali je bitno definisati početne principe, pa onda razgovarati dalje. Svi koji pričaju o velikim ustavnim promjenama – pričaju već 25 godina, a ništa se nije desilo – rekao je Ivanić.

Poslanik u Predstavničkom Domu Parlamenta BiH, Saša Magazinović (SDP BiH), smatra da opozicija ne treba mnogo raditi; dovoljno je da pusti Bakira Izetbegovića i Fadila Novalića da javno govore svaki dan.

– Mi kao opozicioni blok ne trebamo puno raditi. Trebamo samo pustiti Izetbegovića i Novalića da govore javno svaki dan, evo ovdje. Mi time imamo više glasova – uvjeren je on.

Za najavljeno ujedinjenje opozicionog bloka kaže da je da nije ideološko, ali da je moguće.

– Ako se ujedinjuju ljudi da urade neki posao, onda mogu opstati. Politički interes je tu prioritet. Ne mogu vas sada lagati da se ujedinjuju radi građana, već zbog političkog interesa. U kom pravcu će biti usmjeren taj politički interes i da li će artikulisati stavove građana, to građani mogu vidjeti kada se to nešto uspostavi. Ali da može neko ko nije ideološki isti kvalitetno raditi imate primjer i u Sarajevu, SDP i NiP – rekao je Magazinović.

Istakao je da je mnogo stvari na kojima se može sarađivati.

– Funkcionisanje institucija, izgradnja puteva… Hajde da vidimo oko čega se slažemo i možemo li oko toga sarađivati – jasan je Magazinović.

 

Srpska info / Foto: S. Pašalić