Još jedna lijepa vijest stiže nam iz Srednje Bosne, tačnije iz Busovače.

Busovljak Josip Laštro Švabo iz Bosne i Hercegovine izvezao je još jedan berač malina, svoj izum, u Sjevernu Makedoniju, objavio je portal Centralna.ba.

Josip Laštro iz Busovače izumio je prvi berač malina u Bosni i Hercegovini. Berač malina Busovača (BMB) funkcionira na osnovu potiskujućeg zraka i koristi se kao priključak na traktor ili radnu mašinu. Ima sedam različitih funkcija, odnosno motora i može brati maline širine do jedan metar i visine do dva metra u malinjacima na ravnoj i neravnoj površini.

Podsjetimo, Josip Laštro iz Busovače prezentovao je 2016. godine šroj javnosti svoj najnoviji izum – prvi berač malina u BiH, koji unapređuje tehnologiju poljoprivrednih mašina u oblasti branja svog jagodastog voća, te doprinosi smanjenju troškova proizvodnje.

Kazao je kako je, nakon što je zasadio 6 duluma zemlje s malinama, krenuo u potragu za beračem malina. No, nakon silnih potraga za adekvatnim beračem, ostao je razočaran mašinama koje su bile preglomazne, te pravljene isključivo za ravne terene, što u BiH, s obzirom na konfiguraciju terena i nije od neke pomoći. Isto tako, cijene mašina na tržištu bile su prevelike, tako da je došao na ideju da sam napravi berač koji bi bio pristupačan cijenom, a i pogodan za sve terene.

– Polako sam na svom imanju u Busovači, uz veliku pomoć moje najbliže porodice počeo da pravim ovaj BMB (Berač Malina Busovača) stroj. Moja porodica, ja i malobrojni prijatelji radili smo dan i noć. Bilo je tu i uspona i padova , ali niti jednog trenutka nismo htjeli odustati. Svako novo jutro je donosilo novu ideju te smo se polako usavršavali sve do ovog konačnog stroja koji je sada pred vama – kazao je Laštro tada.

Sam stroj  funkcioniše na temelju potiskujućeg zraka, posjeduje 7 različitih funkcija, priključuje se za traktor, a može brati maline visine do dva i širine do jedan metar, kako na ravnoj, tako i po brdovitoj površini. Dnevno mijenja do 60 radnika/berača.

U videu pogledajte kako ovaj berač funkcioniše.