Početna Pozitivne priče Bh. inovatori u Poljskoj osvojili šest medalja

Bh. inovatori u Poljskoj osvojili šest medalja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine dobili su šest medalja za šest inovacija, na XII međunarodnoj izložbi inovacija Intarg 2019., završenoj u petak u Poljskoj.

Zlatne medalje dobili su Sarajka Nađa Zubčević i Trebinjac Dragan Spaić.

Nađa je premijerno predstavila „Antibakterijsku dasku za toalete“, inovaciju koja zamalo 100-postotno uništava bakterije! Budući da u istoj mjeri poboljšava sanitarnu sigurnost i higijenu, nije teško zaključiti od koje će korisiti biti ovaj izum primjenjen u wc-ima po aerodromima, u čekaonicama, kafanama itd.

Dragan je svoju „Termos-košnicu“ lansirao na svjetskom nivou prošle godine i dobio više zlatnih nego, zajedno, srebrenih i bronzanih medalja! Do sada su brojni pčelari i proizvođači pčelarske opreme pokazali velik interes za ovim tipom košnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrađen je još jedan Trebinjac, plodotvorni inovator Borko Babalj, ovog puta za inovaciju koju do sada nije izlagao – „Biljni sok za otapanje glutena“.

Srebrnu medalju dobio je i Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog, takođe jedan od plodotvornijih članova AIBiH, ovog puta za brzo punjenje vreća i posuda pijeskom i drugimo sitno-rasutim materijalom.

Bronzane medalje dobili su Amra Selimbašić, iz Kladnja i Banjalučani Smail i Edin Hodžić, otac i sin. Amra je nagrađena za „Vodonepropusni omotač za medicinske obloge i zavoje“, što dovoljno jasno govori o u/potrebi. Hodžići su predstavili „Plutajuću spravu za ribolov“ koja se sastoji od čak 14 komplementarnih inovacija!

Sedmu nagrad dobio je Husein Hujić, generalni sekretar AIBiH, „za značajan doprinos u radu međunarodnog žirija Intarg 2019“.

ASHA prodaja vozila