Početna Biznis Bh. firma pravi prikolice za evropsko tržište

Bh. firma pravi prikolice za evropsko tržište

Bh. kamionske prikolice, licencirane pod imenom AdamCo, uskoro bi mogle početi preuzimati primat na nekoliko tržišta Zapadne Evrope. Ove prikolice, izgrađena po posljednjim trendovima u svijetu transporta, proizvodi firma Adam Co iz Gračanice.

Upravo ovaj proizvod čini 95 posto njihovog izvoza, uglavnom u Njemačku, gdje rade za neke od vodećih svjetskih proizvođača.

Doduše, prikolice u svom konačnom obliku još ne završavaju na evropskom tržištu. Trenutno firma radi pojedinačne dijelove za prikolice za nekoliko velikih proizvođača, ali to bi se uskoro moglo promijeniti.

– Mi trenutno radimo konstrukcije tih prikolica, šasiju za druge proizvođače, ali bilo je nekih opcija da uradimo cijelu prikolicu, sve ugradbene elemente i onda da to izvozimo – rekao je Nevres Dobrnjić, projekt menadžer u firmi Adam Co za Oslobođenje.

Firma je osnovana 2006. godine a trenutno broji 85 radnika, od kojih je 35 u inostranstvu gdje rade montažu opreme koju dostavljaju velikim proizvođačima.

Posjeduju nekoliko hala na ulazu u Gračanicu a planiraju uskoro i proširenje proizvodnje.

– Prikolica se možda po svojim specifikacijama ne izdvaja toliko među ostalima, ali je posebna po tome što je naš brend, naš sopstveni proizvod, licencirana i certificirana, i naše ime je na njoj, kao proizvod koji potiče iz BiH. Oprema koju ona posjeduje je vrhunska i tu ne zaostajemo ni u jednom segmentu za najpoznatijim svjetskim proizvođačima – kazao je Dobrnjić.

Dental Studio Prijedor