fbpx

Bh. biznismeni preuzeli slovensku firmu i postali regionalni lider

Kompanija Sport Vision, osnovana 1996. godine u Bijeljini, a čije sjedište je u Beogradu, novi je vlasnik slovenskog lanca trgovina sportskom opremom Tomas Sport 2.

Osnivač Tomas Sporta Tomaž Završnik zajedno sa saradnicima prodao je svoje udjele BDS Sport Grupi sa sjedištem na Kipru, iza koje stoje Dragan i Borislav Stanojlović (iz Biljeljine), vlasnici Sport Visiona, izvijestio je portal Siol.net, a prenio Poslovni dnevnik.

Tomas sport 2 je na tržištu sportske opreme u tri decenije stvorio uspješnu priču. Posjeduje 20 trgovina sportskom opremom u Sloveniji i Hrvatskoj, te tri online trgovine u Sloveniji i jednu u Hrvatskoj.

Prema riječima Tomaža Završnika, osnivača i većinskog vlasnika Tomas sporta 2, inicijativa za prodaju firme došla je s njegove strane, odnosno od vlasnika firme. Osim Završnika, to su bili i direktor tvrtke Roman Čope, te Rok Završnik i Igor Perčič.

Žele udvostručiti promet

Završnik kaže da su se odlučili za prodaju zbog konsolidacije tržišta za prodaju sportske opreme, koje će završiti sa samo nekoliko jakih igrača, a jedan od njih očito želi biti Sport Vision.

Razgovori o akviziciji Tomas sporta 2 trajali su gotovo godinu dana, ali prodajna cijena još nije poznata.

“Prvi put smo se sreli prije nešto više od godinu dana, a prije smo ih znali kao jake igrače na tržištu sportske obuće i odjeće”, kaže Završnik.

“Do sada, osim plaćanja preuzimanja, nisu bila potrebna veća ulaganja”, kažu iz kompanije Sport Vision, koja ima ambiciozne ciljeve u Sloveniji.

“Naš je cilj učiniti Tomas sport vodećim igračem u maloprodaji sportske i lifestyle obuće i odjeće, a do 2022. udvostručiti trenutni promet”, kažu iz Sport Visiona.

Cilj će se ostvariti ponudom novih brandova koji još nisu prisutni u Sloveniji, ali i otvaranjem novih trgovina sljedećih mjeseci i godina. Kako kažu, već su se dogovorili o nekim dodatnim lokacijama u trgovačkim centrima, gdje će otvoriti trgovinu ove ili početkom iduće godine.

I direktor Tomas sporta 2 Roman Čope također najavljuje nova radna mjesta i širenje na slovenskom tržištu, a u budućnosti vjerovatno i na Zapadu.

Lideri u regiji

Kompanija Sport Vision lider je u prodaji sportske obuće, odjeće i opreme na tržištu regije. Posluje u devet zemalja: Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji, Bugarskoj i Rumuniji. Ima široku malorodajnu mrežu, s više od 100 trgovina, kao i online prodaju.

Sport Vision je zastupnik renomiranih sportskih brendova, kao što su Champion, Ellesse, Umbro, New Balance, North Face i mnogih drugih.

Također je i partner vodećih svjetskih sportskih brendova Nike, Adidas, Reebok i Under Armour, čiji proizvodi se mogu naći u svim maloprodajnim objektima kompanije, u kojoj je zaposleno više od 4000 osoba.

Braća Stanojlović u javnosti se uopšte ne pojavljuju, rekao je za Siol.net poznavatelj prilika koji ne želi biti imenovan. Dragan Stanojlović je 2006. godine osuđen zbog utaje poreza, prenosi Siol.net ranije pisanje bh. medija. Međutim, njegova kazna je ostala samo na papiru. Poduzetnik je prvo izbjegao odlazak na odsluženje kazne, a na kraju ga je pomilovao Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Rekordna prodaja

Na pitanje zašto su slovenski trgovački lanac kupili preko kiparske tvrtke, Stanojlovići odgovaraju da je BDS Sport Group dio grupe Sport Vision za evropsku regiju i da su odlučili da kupovinu obavi ta njihova firma.

Tomas sport 2, kako kažu, privukao ih je zbog dobrog pozicioniranja robne marke, a istovremeno su akvizicijom popunili prazninu u lancu trgovina širom Balkana.

Tomas sport 2 lani je ostvario rekordnu prodaju od nešto više od 14,5 miliona eura, uz dobit od oko milion eura, prenio je Poslovni dnevnik.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila