Početna Biznis Bh. biznismen preuzeo brendove Pivovarne Laško

Bh. biznismen preuzeo brendove Pivovarne Laško

Pivovarna Laško Union prodala je brendove pića Sola i Zala slovenačkoj firmi Nika Bev iza koje stoji Stanić Beverages u vlasništvu porodice Stanić iz Kreševa (BiH).

Kako je danas saopšteno iz Pivovare, to će im olakšati fokusiranje na pivarske aktivnosti. Istovremeno su sklopili dugoročni ugovor s Nika Bevom za daljnju distribuciju robnih marki na slovenačkom tržištu.

– Naša odluka o prodaji ovih marki proizlazi iz činjenice da gradsko središte Ljubljane ima ograničene mogućnosti za daljnji dugoročni razvoj i rast proizvodnje na trenutnoj lokaciji. Osim toga, naša strategija nalaže fokusiranje na našu temeljnu pivarsku djelatnost i smanjenje naše složenosti – rekao je Zoollis Mina, predsjednik Uprave Pivovarne Laško Union, prenosi BiznisInfo.ba.

Kako je dodala firma, ukidanjem ova dva brenda pojednostavit će svoje poslovanje, što će im omogućiti da se snažnije usredotoče na osiguranje održivog rasta pivarstva i distribucije.

Ugovor uključuje prenos robnih marki, licencnu proizvodnju proizvoda oba brenda i distribuciju proizvoda od strane pivovare. Završetak transakcije uslijedit će nakon ispunjenja uslova. Kupoprodajna cijena nije saopštena.

– Porodica Stanić je lider u distribuciji negaziranih bezalkoholnih pića u Adria regiji i naš je partner već nekoliko godina. Predani su dugoročnom razvoju oba brenda osiguravajući kontinuiranu izvrsnu kvalitetu proizvoda za kupce i potrošače – naglasio je Mina.

U Pivovarni Laško Union, koja je u vlasništvu nizozemskog Heinekena, prema Mini, ostaju povezani s brendovima, jer će i dalje biti odgovorni za njihovu distribuciju u Sloveniji.

Proizvodnja proizvoda Sole i Zala, uključujući sve popratne funkcije, nastavit će se u Ljubljani najmanje do kraja septembra ove godine. Nije poznata sudbina uposlenika koji su vezani za spomenuti brend.

Zagrebačka firma Stanić Beverages u vlasništvu je Svjetlana Stanića iz Bosne i Hercegovine. Osnovna djelatnost firme je proizvodnja voćnih sokova pod robnom markom Juicy koju je Stanić prije desetak godina preuzeo od hrvatske firme Jamnica.