Početna Biznis Bh biznismen kupio tursko brodogradilište: Iz njega je stigla jahta od 15...

Bh biznismen kupio tursko brodogradilište: Iz njega je stigla jahta od 15 miliona eura

Biznismen iz Livna djetinjstvo je proveo na Braču, ranu mladost u Sarajevu, te se poslije godina rada u Münchenu skrasio u Rogoznici

Hrvatski biznismen Franjo Pašalić ne miruje iako je kročio u ranu jesen života. Poslije marine Frapa u Rogoznici, te marine u Dubrovniku, dalmatinski poduzetnik rodom iz Livna kupio je i tursko brodogradilište.

Iz Turske je stigla i prva superluksuzna megajahta Domenika. Luksuzno plovilo već se usidrilo u rogozničkoj luci.

– Ponosan sam na svoju jahtu, kako ne bih bio. Volio bih, doduše, da je izgrađena u nekom hrvatskom brodogradilištu, ali kao da za takvo što kod nas nema volje, ali – ne želim griješiti dušu – ni dovoljno znanja. Ne želim biti lažno skroman, pa ću se pohvaliti da sam osobno dizajnirao svoje novo plovilo – kazao je Pašalić za Šibenski.hr.

Jahta je duga 37 metara, te ima dva dizelska motora sa po 1.900 konjskih snaga. Tu su i tri sinhronizovana generatora ukupne snage 127 kilovata za noćnu potrošnju struje. Na jahti je uređen raskošan salon, koji je praktički spojen s kupatilom, a uređene su i četiri luksuzne sobe.

Franjo Pašalić očekuje da će jahta na tržištu dosegnuti cijenu od 15 mil EUR. Potencijalnim kupcima biće prezentirana u septembru, na Festivalu plaisence u Kanu te na Yacht Showu, manifestaciji koja se početkom jeseni organizuje u Monacu.

Jahta Domenika tek je prva u liniji Dolphin, kako je Pašalić nazvao svoju proizvodnju superluksuznih brodova. Neće proći puno vremena da zaplovi i Mate, kako je Pašalić nazvao drugo, slično plovilo, koje je već u izgradnji.

Ovi novi izazovi nisu, međutim, usporio Pašalićevu želju da u Rogoznici “zaokruži” svoje turističko carstvo – da izgradi novi resort, ukupne površine 120.000 m2, koji krije i hotel sa sedam vila.

Biznisinfo