Početna Prijedorski region Bezbjedno protekli novogodišnji i božićni praznici

Bezbjedno protekli novogodišnji i božićni praznici

U Policijskoj upravi Prijedor danas je održana redovna konferencija za novinare na kojoj su rezultate rada za mjesec januar tekuće godine prezentovali načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović, načelnik Sektora kriminalističke policije Radenko Bašić i načelnik Sektora policije Mario Milašin.
Načelnik Vujanović je istakao da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Prijedor održano povoljno stanje bezbjednosti. U mjesecu januaru evidentirano je 68 krivičnih djela, od čega 35 ili 58% po nepoznatom izvršiocu. Ukupna rasvjetljenost prijavljenih krivičnih djela iznosi 77%, a rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 56%.

U izvještajnom periodu rasvjetljeno je krivično djelo razbojništva koje je počinjeno u decembru mjesecu prošle godine, a rasvjetljene su i dvije teške krađe koje su počinjene na štetu vjerskih objekata u Kozarskoj Dubici i Novom Gradu. U januaru mjesecu na području PU Prijedor nije bilo kontrolisanih i evidentiranih ilegalnih migranata, dok ih je u istom periodu prošle godine evidentirano 12.

Načelnik Policijske uprave rekao je da je u januaru mjesecu evidentirano 7 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, od čega 4 krivična djela koruptivnog karaktera. Načelnik Sektora kriminalističke policije Radenko Bašić je rekao da je izvršenjem krivičnih djela privrednog kriminaliteta pričinjena materijalna šteta u iznosu preko 129.000,00 KM, dok protipravno stečena imovinska korist iznosi više od 127.000,00 KM.

Policijska uprava Prijedor u januaru mjesecu evidentirala je 5 krivičnih djela i četiri prekršaja iz oblasti zloupotrebe opojnih droga. Načelnik Sektora policije Mario Milašin rekao je da u januaru mjesecu iz oblasti javnog reda i mira evidentirano 29 prekršaja i da je u tom segmentu održano stabilno stanje. Novogodišnji i božićni praznici, kao i svi javni skupovi protekli
su bez bezbjednosnih incidenata.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 56 saobraćajnih nezgoda, što je za 5,7% manje u odnosu na uporedni period. Evidentirane su dvije saobraćajne nezgode u kojima su smrtno stradali vozač i suvozač.

Načelnik Milašin je istakao da je Policijska uprava Prijedor u cilju
poboljšanja stanja bezbjednosti tokom januara mjeseca sprovela niz preventivnih i represivnih aktivnosti, apelujući na sve vozače da poštuju saobraćajna pravila i propise, posebno na vozače motornih vozila da obrate pažnju na pješake u blizini školskih ustanova.