Početna Vijesti Bez ovih 5 stvari teško je zamisliti praznike, ali one su sve...

Bez ovih 5 stvari teško je zamisliti praznike, ali one su sve skuplje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šta je sve potrebno nabaviti da bi se praznici proslavili kako dolikuje? Spisak je podugačak, pogotovo za sve mršavije novčanike, zbog čega mnogi domaćini i domaćice kupovinu odlažu za posljednje pretpraznične dane.

Ipak, najviše glavobolje im zadaju artikli koje je nemoguće kupiti u tržnom centru na prigodnom sniženju, a na pijacama njihova cijena raste.

Prasići

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova godina se može “provući” bez prasećeg pečenja, ali Božić teško. Cijena prasića ovih dana je rekordna, a predviđa se da će do Božića i dalje rasti.

Trenutno, na većini pijaca mali prasići se prodaju po 6 do 7 KM po kilogramu žive vage, a cijena očišćenih svježih prasića je najmanje 10 KM po kilogramu. Očekuje se da će narednih dana biti još skuplji.

Orasi

Bez orasa, zna se, nema prave praznične torte ni kolača. Iako su ove godine dobro rodili, pa nisu skupi kao ranijih godina, ipak je cijena orasa ovih dana sa 14 porasla na 16 KM.

Šta će biti danas, vidjećemo na pijacama.

Domaća jaja

Ima u tražnim centrima i jeftinijih, ali, opet, domaća jaja su nešto sasvim drugo, pogotovo kad su u pitanju praznični kolači. Domaća jaja ovih dana dostižu cijenu i do 30 feninga za komad i sve ih je teže naći na tezgama.

Domaća rakija

Ima pića raznih, ali domaća šljivovica se podrazumijeva na prazničnim trpezama pravih domaćina.

Pretpraznična cijena od ne malih 10 KM za litar još se drži, ali neprijatna iznenađenja ni ovdje nisu isključena.

Drva

Kakve veze drva imaju s praznicima? Pa, imaju. Mnogi se još drže tradicije po kojoj “valja” božićnu pečenicu peći u svom dvorištu. Uz to, mnoge porodice koje se griju na drva jesenas nisu nabavile dovoljno ogrijeva za cijelu zimu, što zbog nestašice i visokih cijena što  zbog naivnog vjerovanja da će drva jednom morati pojeftiniti.

Računica se pokazala netačnom: drva nisu pojeftinila, nego su čak i skuplja i još ih je teže nabaviti. Ipak, neki koriste relativno toplo vrijeme da popune zalihe. Trošak će biti pozamašan: metar drva se ne može nabaviti bez 80 do 90 KM, a uz to je i usluga cijepanja i rezanja porasla na nevjerovatnih 14 do 15 KM po metru, pa tako pripremljen metar drva košta više od 100 KM.

A za praznik kuća mora biti topla!