Početna Pozitivne priče Besplatne šljive “raji za pekmez” – kako ga napraviti?

Besplatne šljive “raji za pekmez” – kako ga napraviti?

 

Svake godine Nijaz Huremović iz Korzaca besplatno dijeli šljive za pekmez i sok. Vlasnik je voćnjaka u Kamičanima, gdje na površini od oko sedam dunuma ima više od 15 vrsta voća.

No, ne bavi se voćarstvom, to je njegov hobi pa šlјivu za pekmez, sušenje i za jelo dijeli narodu.

“Dosta šljive je otišlo, a dosta je i propalo, ali još se može naći“, kaže nam Huremović na pitanje ima li još besplatne šljive.

Besplatne šljive “za raju”

Ne prodaje voće za pekmez, priča nam, jer je sve to njegova raja. Količinu koju svako može doći i nabrati su “dvije velike jupol kante”, a za više naplaćuje. Kako sam ne konzumira alkohol, one za rakiju proda, ali riječ je, kaže nam, o neznatnim količinama.

“Otišlo je nešto za rakiju, ali ja to ne želim kupiti, mora sam sebi, tako da je manje njih bilo zainteresovano“, dodaje Nijaz.

Dvije ture bestilja

Šljiva je ove godine dobro rodila pa je već u dva navrata pekao pekmez ili džem od šljive, odnosno bestilj kako ga također zovu u pojedinim krajevima BiH. Već je pripremio oko 45 kilograma, a ima i zaliha iz 2020. nekoliko tegli. Pekmez ne prodaje, to je za porodicu i prijatelje.

Trećina ovogodišnjeg roda šljive će propasti?

Za milost i poklon. Meni dolaze prijatelji iz dijaspore i donesu mi neku opremu za moj portal, neko i aparat, onda ja njemu poklonim svoje proizvode, tome se najviše obraduju“, priča Huremović koji inače vodi web stranicu na kojoj promoviše kozarski kraj.

Nijazova supruga Samka

Za kvalitetan pekmez, po njegovom receptu, beru se šljive koje same otpadnu, nikako s grane. U kante sa šljivama potom naspe vodu i čisti od košpica, ručno – jednu o jednu.

Onda ih sameljem, na mašini za meso, nabavio sam sebi električnu. Potom se ta masa stavlja na kuhanje i to traje od dva do dva sata i 15 minuta. Zatim sipam šećer i kuham još 15-20 minuta, maksimalno pola sata“, pojašnjava nam, dodavši da se konstantno mora miješati, bez stajanja.

Šećer na kraju

Koliko šećera ćete dodati ovisi od sorte, za stanley, naš sagovornik dodaje 1 kilogram na 10 kg šljive, a može i više ko voli slađi pekmez. Inače, šećer se ovdje dodaje pri kraju kuhanja kako bi pekmez zadržao svoju boju. Ako ga dodate ranije, bit će vam tamniji.

U početku kuhajte na jačoj vatri, a potom smanjite.

U pekmez idu samo šljive koje otpadnu

“Kako su modernija vremena došla, ja sad koristim plin. Imam rešo i kada pekmez provri onda smanjim vatru, kada krene da vri stvara se pjena i treba tu biti pažljiv da ne bi iskipjelo, kada provre, onda nema te pjene”, ističe, naglasivši da se ona ne skida kod pekmeza od šljiva, za razliku od onog od jabuke.

Kako nastaje suha i čokoladirana šljiva?

Vruć pekmez se zatim sipa u vruće tegle koje se potom zatvore i okrenu poklopcem ka dolje i tako ostaju dok se ne ohlade. Ovako pripremljen i zatvoren, može stajati godinama da se ne pokvari.

Agroklub