Početna Politika Begić: Potpredsjednik Republike Srpske više puta išao na more u Hrvatsku službenim...

Begić: Potpredsjednik Republike Srpske više puta išao na more u Hrvatsku službenim automobilom

Političar Ivan Begić podnio je krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka protiv potpredsjednika RS Josipa Jerkovića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja.

“Josip Jerković još nekih šezdesetak dana obavlja funkciju potpredsjednika RS i danas podnosim tužbu protiv njega zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja. Jerković je kao potpredsjednik Republike Srpske službenim automobilom, koji je sastavni dio predsjednika RS, u toku ljeta 2022. godine više puta išao u Republiku Hrvatsku u mjesto Vir gdje nije imao službene obaveze vezane za funkciju koju obavlja i kojima bi opravdao putovanje na tu lokaciju”, rekao je Begić na pres konferenciji danas u Banjaluci.

Dodao je da se to lice kupalo i sunčalo na račun građana Republike Srpske.

“To sam dokumentovao i fotografijama. Odmah bih poručio gospodinu Jerkoviću da me ne demantuje, jer sam ja sjeo u svoj automobil, otišao sam u mjesto Vir i tamo sam ga fotografisao. Tužilaštvo vrlo jednostavno može pribaviti putne naloge iz Palate predsjednika RS i vidjeti da li je tamo bilo nekih zakazanih sastanaka i od Granične policije mogu dobiti podatke o prelasku granice”, rekao je Begić.

Dodao je da smo prije nekoliko dana imali situaciju da je napadnut automobil Predsjednice RS u Mostaru, a Predsjednica RS bila je to vrijeme u Novom Sadu.

“Otkud taj automobil u Mostaru, još uvijek nismo dobili zvanično objašnjenje na to pitanje”, ističe Begić.

Begić kaže da je nedavno podnosio krivične prijave i zbog korištenja Helikopterskog servisa RS i aviona Vlade RS u privatne svrhe, ali te prijave su obustavljene, jer je Tužilaštvo reklo da nema elemenata za vođenje procesa.