Nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odbila ovjeriti njegovu kandidaturu za predsjednika ili potpredsjednika Federeacije BiH, a potom i Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo žalbu na odluku CIK-a, Zlatan Begić je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog kršenja prava i diskriminacije na etničkoj osnovi delegata i kandidata iz reda ostalih.

– Danas smo uputili dvije apelacije Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zbog kršenja prava i diskriminacije na etničkoj osnovi delegata i kandidata iz reda tzv. Ostalih (zasnovano na odlukama gdina Schmdita) u postupku izbora predsjednika / potpredsjednika Federacije BiH. Očekujemo od Ustavnog suda BiH da zaštiti naša prava kao ljudskih bića i građana ove zemlje u hitnom postupku, kako to propisuje Ustav i Pravila Ustavnog suda kada je riječ o izbornim pravima. Ako to ne bude slučaj, sljedeća stanica je Evropski sud u Strazburu. Kako smo i obećali, pečat će biti udaren na diskriminatorske odluke gdina Schmidt. Sudski pečat.

Mi želimo samo ono što je u svim drugim demokratskim zemljama normalno – vladavinu prava, zabranu diskriminacije, demokratiju, normalnu zemlju. Pozivamo i druge, koji su trenutno prezauzeti sirovom borbom za vlast i fotelje, skupljanjem potpisa i sluđivanjem javnosti da se ostave trivijalnih stvari koje nemaju nikakvu strategijsku vrijednost i da nam se pridruže. Kroz vladavinu prava gradi se država. Mi nećemo povijati kičmu pred bilo kim za mrvu vlasti. Samo narodu polažemo račune! – poručio je Begić.

Faktor