Novoizabrani član Predsjedništva BiH Denis Bećirović reagirao je na nove izjave Milorada Dodika. Dodik je, podsjetimo, danas rekao da je Denis Bećirović “gori” od Bakira Izetbegovića te da se zbog toga raduje što će biti u Predsjedništvu BiH jer će tako, kako tvrdi, doprinijeti raspadu BiH.

Bećirović u svojoj reakciji navodi da su Bosna i Hercegovina, njeni narodi i građani, izgubili nepovratno prethodne četiri godine u neracionalnim izjavama Milorada Dodika i komentarima na te izjave.

“Rezultat takve neodgovorne politike su bogati političari i siromašni stanovnici naše zemlje. Rezultat takve politike su: Demografski slom u oba entiteta, loše zdravstvo, neadekvatan zdravstveni sistem, rast kriminala i korupcije, međunarodna izolacija i sveopća stagnacija”, rekao je Bećirović.

To, dodao je, nije u interesu ni Bošnjaka, ni bh Srba, ni bh Hrvata, ni Ostalih. Vrijeme je za pozitivan preokret u interesu ljudi u našoj zemlji.

“Odlazećeg člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, pozivam na konstruktivan rad za opće dobro. Prošlost ne možemo promijeniti, okrenimo se radu čiji je cilj bolja sadašnjost i budućnost. Neću sebi dozvoliti da budem uvučen u isprazne svađe i prepucavanja od kojih građani nemaju nikakve koristi. Dodik treba dati odgovore na pitanje koji je njegov plan suočavanja sa demografskim slomom i masovnim zbijegom stanovništva iz dijela države Bosne i Hercegovine u kojem ima apsolutnu vlast, ali i iz Bosne i Hercegovine u cjelini”, naglasio je.

Prema njegovim riječima, to je pitanje kojim se svi moramo baviti. Trebamo se okrenuti saradnji i izgradnji boljeg društva i boljih odnosa od onih kakve nam u naslijeđe ostavljaju odlazeće strukture.
Ipak ako Dodik krene u krivom smjeru to se može loše završiti po njega i po cijeli jedan narod.

“Ključna pitanja za ljude u našoj zemlji nisu šta Dodik misli o Bećiroviću, niti šta Bećirović misli o Dodiku. Za obespravljene ljude je ključno pitanje kako gledamo na trenutno stanje u državi i kako ćemo iz njega izaći. Pred nama su mnogi izazovi na tom putu. Političari moraju pomoći ljudima tako što neće više kreirati stalne svađe, nestabilnost i nesigurnost. Umjesto prepirki i tenzija donesimo razvoj i pravdu u svaki dio Bosne i Hercegovine i ispitajmo detaljno ko je odgovaran za kontinuirane izborne krađe u oba entiteta”, zaključio je Bećirović.