Početna BiH Bećirović: Dodik nije pozvan u Tiranu i neće odlučivati ni o čemu

Bećirović: Dodik nije pozvan u Tiranu i neće odlučivati ni o čemu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović odgovorio je na, kako kaže, neutemeljene stavove predsjednika administrativne jedinice RS Milorada Dodika o usklađivanju stavova sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem vezano za učešće države Bosne i Hercegovine na Samitu EU-Zapadni Balkan 6. decembra u Tirani.

Tim povodom član Predsjedništva BiH Bećirović je istakao sljedeće:

„Bosna i Hercegovina je nezavisna, suverena država i punopravna članica Ujedinjenih nacija. Predstavnici nižih administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini nemaju nikakve ovlasti u vođenju vanjske politike države Bosne i Hercegovine.”

Dodao je da susjedne države ne mogu niti će ikada moći odlučivati o vanjskoj politici države Bosne i Hercegovine. O tome odlučuju nadležni organi države Bosne i Hercegovine.

“Neutemeljeni stavovi i neovlašteno miješanje Milorada Dodika u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti nemaju nikakvu pravnu snagu. Bilo kakvo usaglašavanje stavova između predsjednika bh. entiteta RS i predsjednika Srbije nema nikakav odraz na odluku države Bosne i Hercegovine”, dodao je.

Rekao je da Dodik i bh. entitet RS nisu ni pozvani da u bilo kakvom formatu učestvuju na ovom samitu, tako da je besmisleno uopće pominjati stavove entiteta u kontekstu učešća na samitu u Tirani.

“Predsjedništvo BiH je donijelo odluku, kojom je prihvatilo poziv za učešće na Samitu EU-Zapadni Balkan, te se usaglasilo u vezi s tim ko treba predstavljati Bosnu i Hercegovinu“, poručio je član Predsjedništva BiH Bećirović.

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će sutra sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem “uskladiti zajednički stav” o učešću na samitu lidera EU i zemalja zapadnog Balkana koji će biti održan u utorak, 6. decembra Tirani.

Dodik je rekao da je stav predsjednika Srbije o odlasku na samit u Tirani veoma jasan, ali da treba imati u vidu i realne okolnosti – “činjenicu da je to samit EU i Zapadnog Balkana i da je Srbija najznačajnija zemlja regiona”.

“Vjerovatno ni EU neće gledati na to bez ikakvih pokušaja da obezbijedi prisustvo predsjednika Vučića, ali ono što je važno jeste da ćemo sutra u toku dana iskristalisati i donijeti zajednički stav o tome, da li ići ili ne ići”, rekao je Dodik za Tanjug.

Dodik je naveo da će, ukoliko predsjednik Srbije ne bude išao na ovaj skup, onda i “prisustvo Republike Srpske u Tirani biti upitno”.

“Kod nas u BiH su složene procedure u vezi sa tim. Zna se da BiH ima tročlano Predsjedništvo i ako jedan član ne može, onda ide drugi i to može da predstavlja problem, ali sve ćemo to usaglasiti sa predsjednikom Vučićem”, rekao je Dodik.

Samit će biti održan 6. decembra. Biće ovo prvi put da se samit EU-Zapadni Balkan održava u regionu, odnosno u jednoj zemlji koja nije punopravna članica evropskog bloka.