Početna Video BBC pisao o ćeteniji, čuvenom bosanskom desertu od šećera, brašna i limuna

BBC pisao o ćeteniji, čuvenom bosanskom desertu od šećera, brašna i limuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Azemina Ahmedbegović ima 53 godine i voli zimu. Ne zbog hladnoće, već zbog toga što su tokom njenog odrastanja u Visokom zimi organizovani specijalni porodični događaji na kojima je pravljena ćetenija, piše britanski BBC.

Ćetenija je tradicionalni bosanski desert koji se pravi od šećera, brašna i limuna. Sastojci su jednostavni, ali proces izrade ćetenije nije. Naime, potrebno je šest ruku kako bi preko prženog bašna ispekli šećer pretvarajući ga u smjesu koja izgleda poput vune.

“Koordinirani timski rad je ključan jer je dovoljan jedan pogrešan potez da smjesa pukne”, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga su organizovana tradicionalna sijela na kojima bi i gosti sudjelovali u izradi ćetenije.

“Pjevalo bi se i plesalo. Drugi bi pravili ćetenije i jeli ih kada budu gotove. Sve uz mnogo zabave”, prisjetila se Ahmedbegović.

Azemina Ahmedbegović danas živi u Gračanici. Tradicionalne običaje i pravljenje ćetenije u većini bh. domaćinstava zamijenili su televizija i internet, jer mnogi stanovnici ne znaju kako se pravi ćetenija. Upravo zbog toga je Ahmedbegović odlučila naučiti ih.

Proces pravljenja ćetenije može trajati satima, a kada se jedna osoba umori običaj je da je zamijeni druga. U međuvremenu, drugi gosti piju kafu i pjevaju tradicionalne bosanske pjesme. Kada je ćetenija gotova potrebno je da se ohladi, a nakon toga se reže i servira gostima. Ovaj ritual je Azemina Ahmedbegović prenijela na nove generacije, a nije dugo trebalo da kroz djelovanje Udruženja “Gračaničko keranje” postane javni događaj u Gračanici.

“Pravljenje ćetenije smo iz naših domova iznijeli na ulice”, rekla je Ahmedbegović koja ne krije sreću što je uspjela održati ovu tradiciju.

BBC piše da sve više udruženja i organizacija širom BiH organizuje javne događaje u cilju prikazivanja načina na koji se pravi ova jednostavna, ali ukusna bosanska poslastica.

ASHA prodaja vozila