Početna Prijedorski region Bankari zatežu sa milionskim kreditom Prijedoru

Bankari zatežu sa milionskim kreditom Prijedoru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banke s oprezom razmatraju mogućnost da daju kredit od 2,4 miliona maraka Gradu Prijedor, te su zatražile produženje roka za dostavljanje ponuda na raspisani tender, saznaje CAPITAL.

Grad Prijedor pozvao je banke prije više od mjesec dana da dostave ponude za kreditno zaduženje od 2,4 miliona KM. Prijedor planira da kredit uzme na 10 godina, tokom kojih bi na ime kamata platio do 654.686 KM bez PDV-a.

Zainteresovanim bankama ostavljen je rok do 29. juna da dostave svoje ponude, međutim rok je u petak produžen do 10. jula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema saznanjima CAPITAL-a finansijske institucije su tražile pojašnjenja zašto je Prijedor kod pojedinih banaka klasifikovan u B kategoriju klijenata, u koju se obično svrstavaju oni klijenti koji imaju problema s otplatom kredita.

Banke su tražile i saglasnost Grada kako bi izvršile uvid u stanje zaduženosti Prijedora u Centralnom Registru Kredita, te odgovor na pitanje kako je planirano povlačenje sredstava iz kredita, te na koji način bi se ponuđaču sa kim se zaključi ugovor pravdalo namjensko trošenje sredstava?

Kredit bi, u skladu sa odlukom Skupštine grada Prijedora i saglasnošću Ministarstva finansija RS, trebalo da bude iskorišćen za rekonstrukciju Vatrogasnog doma (900.000 KM), za izgradnju objekta u kojem će se proizvoditi komutatori, mašine i alati (1,3 miliona KM) te za izgradnju parkinga (125.000 KM).

Grad Prijedor bio je na kraju prošle godine zadužen za ukupno 21,1 milion КМ. Prošle godine rata za otplatu dugova je iznosila 2,1 milion KM, a približno toliko treba da plate i ove godine.

Iz Prijedora su bankama dostavili odgovor u kojem se navodi da su u B kategoriju klasifikovani zbog gubitaka preduzeća „Toplana“ čiji je grad većinski vlasnik, te da uredno servisiraju kredite u bankama.

(Capital)

ASHA prodaja vozila