Početna BiH Banjaluka subvencionira takse, oprašta zakupnine

Banjaluka subvencionira takse, oprašta zakupnine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vanredna sjednica Skupštine Grada zakazana je za petak a kako je najavio gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić pripremljeno je 13 tačaka prvog paketa pomoći/podrške poslovnim subjektima u nadležnosti Grada.

Ovaj paket mjera razmatraće 10. aprila odbornici Skupštine grada Banja Luka.

Među predloženim mjerama je davanje subvencija poslovnoj zajednici za komunalne takse za tri mjeseca te subvencioniranje za javne površine (bašte i kiosci) za tri mjeseca.

Takođe, planiran je oprost zakupnina 2-3 mjeseca zavisno od djelatnosti, za poslovne prostore kojima je Grad vlasnik te oprost oglašivačima tri mjeseca za javne površine za oglašavanje, sa produžetkom zakupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Programom dodjele subvencija za komunalnu taksu ili za zauzimanje javnih površina poslovnim subjektima predviđeno je da svi poslovni subjekti i preduzetnici kojima je ograničen ili zabranjen rad ili su pogođeni mjerama krize mogu dobiti subvenciju u punom ili polovičnom iznosu, u zavisnosti od toga da li im je rad ograničen ili zabranjen. Tu se, prije svega, misli na ugostiteljsku djelatnost, dijelom na kioske i druge male privrednike – pojasnio je Radojičić.

Evo još nekih mjera koje su najavljene.

  • Milion KM za poljoprivredu usmjerava se primarno za proljećnu sjetvu i poljoprivrednu proizvodnju, uključujući nove pakete za podnesene zahtjeve
  • Poseban fond od 500.000 KM za subvenciju kamata poslovnim subjektima koji moraju podići kredit,
  • Moratorij/odgoda plaćanja za pojedine obaveze za subjekte koji imaju ugovore/sporazume sa Gradom o obročnom plaćanju dugova,
  • Prve mjere restrukturisanja u gradskom budžetu koji bilježi pad prihoda – mogućnosti moratorija za otplatu kredita i kreditnog finansiranja kapitalnih investicija.

Kroz garantni fond za subvencionisanje iznosa redovne kamate, pomoći će se privrednim društvima ili preduzetnicima, naglasio je Radojičić.

-Ukoliko bude morali da podignu kredit kod poslovne banke, onda će Grad subvencionisati kamatu tog kredita u iznosu do 3,5 odsto do tri godine za kredeite do 50.000 KM. Iznos subvencionisanja kamte bio bi stoprocentni – naveo je Radojičić i dodao da je na raspolaganju za te namjene 500.000 KM, kojima bi subvencionisali kreditni plasman od oko dest miliona KM, po navedenim kriterijumima.

Biznisinfo

ASHA prodaja vozila