Početna Crna hronika Banjalučkim policajcima koji su opljačkali migrante prijeti do 15 godina zatvora

Banjalučkim policajcima koji su opljačkali migrante prijeti do 15 godina zatvora

Zbog oružane pljačke migranata u Banjoj Luci uhapšeni su policajci Bojan Stanković (24) i Miloš Bajić (23), dok se za dvojicom saučesnika u razbojništvu koje je osramotilo policiju i dalje traga.

Potraga za saučesnicima je ujedno stavila iza rešetaka uhapšene policijske službenike, kojima je u međuvremenu određen jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Slučaj je policiji prijavljen 8. novembra.

Tada su migranti iz Afganistana došli u policijsku stanicu i prijavili da su ih noć ranije u blizini Željezničke stanice u Banjoj Luci opljačkali razbojnici odjeveni u policijske uniforme.

Istragom je utvrđeno da je u kritično vrijeme reagovala policijska patrola nakon prijave da se u lokalu na autobuskoj stanici nalazi veća grupa migranata.

– Zaposleni su prijavili policiji da je u lokalu veća grupa migranata koja boravi od jutarnjih sati, te je tražena intervencija policije – izjavio je izvor Srpskainfo iz banjalučke policije.

Prema navodima banjalučkog tužilaštva koje rukovodi istragom u ovom slučaju, osumnjičeni policajci Bojan Stanković i Miloš Bajić su zajedno sa još dvije nepoznate osobe, iz lokala izveli grupu od 15 migranata.

Nakon ovoga, četvericu migranata su odveli prema željezničkoj stanici, gdje su ih pretresli i ukrali 700 eura.

Prilikom prijave, migranti naveli da su svi razbojnici bili odjeveni u policijske uniforme, pa se sa razlogom sumnja da su i saučesnici u razbojništvu bili policijski službenici. Zanimljivo je da se niko nije danima oglašavao oko ovog slučaja, iako je on zvanično bio prijavljen policiji 8. novembra.

– Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, nakon ispitivanja osumnjičenih Bojana Stankovića, rođen 1998. godine iz Banje Luke i Miloša Bajića, rođen 1999. godine iz Banje Luke, oba zaposlena u MUP RS, stavio je prijedlog za određivanje mjere pritvora Okružnom sudu u Banjoj Luci, zbog postojanja osnovane sumnje da su zajedno sa dvije nepoznate osobe počinili krivično djelo razbojništvo. Osumnjičeni su prilikom vršenja službene dužnosti 7. novembra 2022. godine, oko 23 sata, na autobuskoj stanici u ulici Braće Podgornika, u Banjoj Luci, iz bašte UO Soledar, izveli grupu od oko 15 migranata, nakon čega su četiri migranta izdvojili iz grupe, odveli u pravcu željezničke stanice, te tom prilikom zajedno sa dvije nepoznate osobe, od kojih je jedna bila naoružana automatskom puškom, oštećene pretresli i oduzeli i prisvojili novac u iznosu od oko 700 eura- saopćeno je iz tužilaštva.

Oglasila se i Policijska uprava Banja Luka koja je uz navođenje inicijala svojih zaposlenih službenika, navela kako će oni biti udaljeni s posla, uz pokretanje unutrašnjeg postupka.

Okružni sud u Banjoj Luci je u međuvremenu prihvatio prijedlog tužilaštva i odredio pritvor osumnjičenima.

Ukoliko se tokom krivičnog postupka dokaže krivica, policijskim službenicima prijeti zatvorska kazna od minimum pet godina do maksimalnih 15 godina zatvora.

Srpskainfo