Početna Vijesti BANJALUČKI RODITELJI OGORČENI: Ko je pustio djecu šestog razreda da gledaju film...

BANJALUČKI RODITELJI OGORČENI: Ko je pustio djecu šestog razreda da gledaju film “Vojna akademija 5” ?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji nekoliko banjalučkih osnovnih škola uputili su poziv redakciji BUKA da se istraži ko je odobrio odlazak đaka u bioskop na film “Vojna akademija 5”, smatrajući da se radi o filmu koji nije primjeren za djecu osnovnoškolskog uzrasta.

Radi se o učenicima šestog razreda, koji su u sklopu školskih aktivnosti išli da pogledaju domaći film vojne tematike a u kojem glavni akteri stupaju u ljubavne veze, i u kojem se, kako su posvjedočila sama djeca, “psuje”.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS rečeno nam je da škole samostalno organizuju odlazak djece u bioskop i pozorište u skladu sa nastavnim programom koji predviđa odlazak učenika u bisokop ili pozorište u okviru srpskog jezika i nastavnih tema – film i pozorište, uputivši nas na Republički pedagoški zavod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao nam je da zavod nije izdao nikakve preporuke da učenici osnovnih škola iz Banjaluke idu u kino gledati film „Vojna akademija 5“.

“Od nas niko nije tražio saglasnost niti ima potrebe tražiti saglasnost. Direktori škola su obavezni da o odlasku učenika u kino vode računa. Mi dajemo stručna mišljenja na izvođenje izleta, ekskurzija i škola u prirodi a ne na odlazak učenika u kino, pozorište, izložbu” rekao je on za BUKU.

Na osnovu kojih kriterijuma je odabran film “Vojna akademija 5” a ne recimo “Taksi bluz” ili neka druga lagana komedija?

Tokom prethodne sedmice pokušali smo kontaktirati jednu od banjalučkih škola, međutim na naša pitanja nismo dobili odgovor. Iz neformalnog razgovora sa učiteljicama saznali smo da je odlazak u kino sa razredom na dobrovoljnoj bazi i da se ovim podržava domaća kinematografija. Pojedini roditelji čak ni ne vide toliki problem u samom filmu jer se radi o “laganoj” komediji. Prošle godine masovno su djeca išla gledati film Lazara Ristovskog “Kralj Petar Prvi”.

Nije uopšte upitno da li djeca organizovano trebaju ići gledati domaće filmove, međutim da li se zaista radi o filmovima koji mogu da budu dio “nastavnog programa”? Da li direktori odu ponekad u bioskop prije organizovanja projekcija za djecu, čisto da znaju na šta vode djecu? Ovdje nije riječ o filmu “Vojna akademija”, već o načinu biranja filmova koji se trebaju organizovano gledati u bioskopima.

Filmski kritičar iz Beograda Đorđe Bajić kaže za BUKU kako film “Vojna akademija 5” svakako nije vrsta filma koja ide ruku pod ruku sa školskim programom i kojim djeca mogu da prodube znanja stečena u školi. To je, kaže on, film za vannastavne aktivnosti.

Kada je riječ o samom filmu Bajić kaže da u načelu djeca tog uzrasta mogu da gledaju film takvog sadržaja.

“E, sad..Da li taj film zavređuje da se na njega deca organizovano vode. Po mom mišljenju: ne. Film njeguje recimo to tako tradicinalne vrijednosti poput zajedništva, ljubavi prema domovini, međutim sve to urađeno je na jedan prilično naivan način, i uz neka izletanja iz registra, kao što je, na primer, način na koji su prikazane manjine u filmu – konkretno romski likovi (Milijarda, Kaliopi). Tu ima nekih veoma neprijatnih replika koje su tu u svojstvu humora, ali su meni zaparale uši” ističe on.

Dodaje kako ne zna kako je u BiH, ali u Srbiji se odlazak u bioskop na ovakav način ne praktikuje.

“Pipav je to teren i smatram da bi Ministarstvo prosvjete moralo da da preporuku za tako nešto.U konkretnom slučaju, smatram da odlazak na VOjnu akademiju 5 treba da bude lični izbor, a ne prisila. I da svako dete ima dozvolu roditelja da ide na projekciju” kaže on.

ASHA prodaja vozila