Početna Biznis Banjalučki Celeks kupuje novu proizvodnu liniju, postaće regionalni centar grupacije

Banjalučki Celeks kupuje novu proizvodnu liniju, postaće regionalni centar grupacije

Fabrika papira i papirne konfekcije Celeks u Banjaluci jedan je od najpozitivnijih primjera odličnog poslovanja na području Republike Srpske i BiH. U planu je da ova banjalučka fabrika postane regionalni centar slovačke grupacije SHP.

Iz Fabrike papira i papirne konfekcije Celeks u Banjoj Luci svakodnevno izađe 20 kamiona toaletnog papira, kuhinjskog ubrusa, džepnih maramica i salveta, a čak 80 posto ukupne proizvodnje odvija se upravo ovdje i izvozi za strano tržište.

Do sada je u razvoj proizvodnje uloženo oko 60 miliona maraka. U planu je da fabrika u Banjaluci postane regionalni centar grupacije. Zahvalni su Vladi na spremnosti da podrži razvojne projekte ove kompanije.

– Posvećeni smo razvoju novih pogona, kako bismo proizveli što više gotovih dobara poput kuhinjskog ubrusa i toaletnog papira, i drugih higijenskih proizvoda za lokalno tržište ali posebno za izvoz. Planiramo da kupimo novu proizvodnu liniju kapaciteta 15 tona, jer potrošnja naših proizvoda u BiH je oko 20 tona, tako da je za nas ovo veliki korak – naveo je Rihard Džigman, izvršni direktor SHP Celeks.

Nivo prodaje u posljednjih 17 godina povećan je za više od 400 posto što je uticalo na povoljan ekonomski ambijent u Republici Srpskoj.

Pandemija virusa korona nije uticala na smanjenje obima proizvodnje i nije bilo otpuštanja radnika. Epidemiološke mjere u ovom preduzeću strogo se poštuju, čak se organizuju i grupna testiranja na virus korona, radi zaštite svakog radnika.

Podrška vlade

Nabavku novih mašina podržaće i Vlada kroz podsticajne programe, izjavio je resorni ministar Vjekoslav Petričević nakon posjete fabrici u Banjaluci.

– Da li kroz ovakav vid podrške nabavke novih tehnologija ili kroz podršku na povećanje plata. Danas smo razgovarali i na tu temu, uputili smo vlasnika kompanije da ima pravo na ime podsticaja na povećanje plate s obzirom da su ga imali u ovom obračunskom periodu i tako da i na taj način želim da damo podršku – dodao je Petričević.

Saša Vulić kao tehnolog proizvodnje u Celeksu radi 15 godina. Ukupno je zaposleno 277 radnika, a prosječna neto primanja su oko 1.020 maraka . Saša kaže da je zadovoljan uslovima rada – plata, topli obrok, regres i zimnica su redovni.

– Poslodavac je maksimalno korektan prema nama, imamo i priliku za usavršavanje i obuku radnika, tako da je sve maksimalno ispoštovano – rekao je Vulić.

Kompanija “Celeks” osnovana je 1966. godine kao tada najmodernija fabrika papira u bivšoj Jugoslaviji. Privatizovana je 2001. godine od SHP grupacije iz Slovačke, najveće papirne grupacije u jugoistočnoj Evropi.

RTRS / biznisinfo.ba

 

ASHA prodaja vozila