Početna Crna hronika Banjalučanin uhapšen zbog paljenja niskog rastinja

Banjalučanin uhapšen zbog paljenja niskog rastinja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banjalučki vatrogasci su se noćas borili s vatrenom stihijom koja je zahvatila nisko rastinje i šumu u Ledenici, zasoku Gajici i Damjanicima.

Zahvaljujući pomoći mještana, odbranjeno je više vikendica i pomoćnih objekata.

Inače, pripadnici Policijske uprave Banja Luka uhapsili su M. M. zbog sumnje da je zapalio nisko rastinje, usljed čega se vatra proširila na nekorišteni stambeni objekt u vlasništvu B. R., a koji je u potpunosti izgorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, koji se izjasnio da je riječ krivičnom djelu izazivanje opće opasnosti, te da nakon kompletiranja predmeta bude dostavljen izvještaj u redovnoj proceduri.

Policijska uprava Banja Luka apelira da se spaljivanje korova i drugog gorivog materijala, prilikom uređenja imanja, obavlja samo za vrijeme povoljnih vremenskih uvjeta i na površinama koje mogu kontrolirati.

– Zakonom o zaštiti od požara, koji je stupio na snagu u novembru 2019. godine, kao jedna od obaveznih mjera zaštite požara, zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i poduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre, napominju iz policije.

Ovim zakonom definirana je novčana kazna od 100 do 1.000 KM za fizičku osobu koja ne poštuje zakonske propise predviđene za ove aktivnosti.

Iz Policijske uprave Banja Luka ističu da su česti uzroci požara nekontrolirano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja.

– S obzirom na to da predstoje proljetno krčenje i uređenje poljoprivrednog zemljišta, posebnu opasnost predstavlja nekontrolirano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada – naveli su iz Policijske uprave Banja Luka.

Iz policije pozivaju građane da nakon spaljivanja ugase ostatke nesagorene materije kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontroliranog gorenja i požara.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112.

ASHA prodaja vozila