Početna Kultura Banja Luka: Počelo snimanje filma “Bez glasa” koji se bavi nasiljem nad...

Banja Luka: Počelo snimanje filma “Bez glasa” koji se bavi nasiljem nad ženama u BiH

Snimanje dokumentarno-igranog filma “Bez glasa” Mirze Begovića i Nusmira Muharemovića počelo je u Banjoj Luci u okviru projekta “Prekinite šutnju, ne okrećite glavu glavu! – Projekat jačanja svijesti o nasilju nad ženama kroz umjetnost”.

Nastaje u produkciji Studio Teatra, a finansiran kroz program Women’s Empowerment malih grantova. Snimanje filma će trajati do polovine mjeseca novembra, a isti, kroz dokumentarno-igranu formu, govori o problemu porodičnog nasilja nad ženama u bosanskohercegovačkom društvu. Cilj filma je da pokaže kako je pitanje nasilja nad ženama prvorazredni društveni problem i da se tiče svih nas a ne samo osoba koje su preživjele tu vrstu nasilja.

Autentične ispovijesti preživjelih, rekonstrukcije događaja i oslikavanje svakodnevnice na platnu samo su neki fragmenti koje će publika imati priliku da vidi u mjesecu decembru kada je planirana premijera filma. Također, film će prikazati i preko dvadeset televizijskih kuća iz Bosne i Hercegovine, s ciljem ukazivanja na problem nasilja nad ženama u društvu.

U narednim danima igrane i dokumentarne scene za film “Bez glasa” će se snimati na području Zenice, Banja Luke, Busovače i Bihaća. U igranom dijelu filma će se pojaviti prepoznatljiva lica filmske i pozorišne scene u Bosni i Hercegovini.

U sam proces nastajanja filma uključene su i organizacije “Medica” Zenica, “Udružene žene” Banja Luka, “Sigurno mjesto” Zavidovići, “Žene sa Une” Bihać, “Vive Žene” Tuzla i mnoge druge koje će timu Studio Teatra angažovanom na izradi filma pružiti stručnu i savjetodavnu ulogu o problematici nasilja nad ženama – nasilja u porodici.

Režiju za film potpisuju Mirza Begović, koji je i autor scenarija za igrani dio filma te Nusmir Muharemović koji je i producent filma. Autor muzike je Ernad Bihorac, a za tehičku realizaciju filma zadužen je AmfiTeatar.