Početna Zdravlje Banana, mlijeko i orasi pomažu ljudima da lakše utonu u san

Banana, mlijeko i orasi pomažu ljudima da lakše utonu u san

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Australska ekspertica za ishranu Susie Burrell na svom blogu redovno objavljuje savjete kako se hraniti zdravo, smršati i održavati liniju.

“Nema sumnje da hrana pomaže da bolje zaspimo, ali i čini da ne možemo zaspati ili se budimo zbog teške, masne hrane koju smo konzumirali. Ovisno od obroka, možemo se i osjećati letargično i umorno, što nije cilj”, kazala je Burrell.

Ukoliko ogladnite prije spavanja, slobodno konzumirajte banane, orahe ili lješnjake te mlijeko jer će vas oni opustiti i lakše ćete zaspati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banana je bogata magnezijem i kalijem koji opuštaju mišiće. Prirodni ugljikohidrati u banani reduciraju nivo glukoze u krvi, što pomaže da zaspite 60 minuta nakon što ste je pojeli.

O mlijeku ne treba mnogo govoriti. Aminokiselina triptofan pomaže u proizvodnji serotonina u tijelu koji djeluje kao transmiter koji prirodno smiruje tijelo i pomaže nam da brže zaspimo.

Orasi, lješnjaci i bademi su bogati ugljikohidratima i kalcijem koji pomaže mozgu da proizvede hormon za spavanje melatonin.

S druge strane, ne biste trebali jesti tamnu čokoladu, sladoled i slanu hranu jer će vam ona poremetiti san. Tamna čokolada sadrži previše kofeina, sladoled previše šećera i masnoća, a sol u hrani će proizvesti žeđ.

cera - Banana, mlijeko i orasi pomažu ljudima da lakše utonu u san