Početna Vijesti Bahatost: Narod da se stisne, a oni bi da žive na račun...

Bahatost: Narod da se stisne, a oni bi da žive na račun države!

Dok građanima poručuju da se stisnu, poslanici u Parlamentu BiH troše preko 1,2 miliona maraka po mandatu na naknade za paušal, posjete porodici, troškove smještaja, reprezentacije, mobilnih telefona i članstva u ad hok komisijama!

 Da im je stvarno stalo do štednje, poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji su prošle sedmice glasali za povećanje cijena goriva, bar bi se odrekli ovih naknada. Ipak, za sada nema volje da se srežu nerealna primanja, na osnovu kojih pojedini poslanici, pored plate, primaju preko 3 500 KM naknada.

Da bi se odrekli ovih primanja ne treba nikakva posebna odluka Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH, kao što tvrde pojedini poslanici, već je dovoljno da svaki od njih samostalno, ili u ime kluba stranke, dostavi Službi za računovodstvo dopis kojim se odriče naknada.

I dok poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milica Marković građanima poručuje da bi narod trebalo da se stisne, svojim postupcima i nije neki primjer.

Podsjećamo, ona je komentarišući izmjene zakona o akcizama kazala da ove izmjene moraju biti provedene i da ona ne vidi ništa sporno u tome što će građani morati dublje zavući ruku u džep da bi izmirili sve namete koje im stavlja država za vrat.

– Poznato je meni da kada dođe do poskupljenja goriva da će doći i do poskupljenja ostalih namirnica i usluga, ali šta se tu može. Ovo mi moramo usvojiti i SNSD će glasati za izmjene. To će nam donijeti nove investicije. Vi morate i u svojoj kući da se stisnete i uzmete sami od sebe da bi kasnije nešto dobili i imali. Moramo svi podnijeti određenu žrtvu i dio tereta. To je normalno i to treba da bude jasno svim građanima. Ovo se radi zbog njih – rekla je nedavno Markovićeva za portal BUKA, dodajući da je ovakvih poreza uvijek bilo i da će “narod sve izdržati”.

Ipak, kad je u pitanju njen “džep” Markovićeva ima drugu priču. Kako je ranije kazala, njoj nije ni na kraj pameti da se odrekne 2 200 KM koliko je primala u toku prošlog saziva za naknade. Sudeći prema onome šta je rekla, ona se vodi onom standardom u BiH, “kad uzimaju drugi, zašto ne bih i ja”.

– U korist koga da se odreknem, države BiH? Dajte, molim vas. Zašto bih se ja, ili poslanici SNSD-a, odrekli ovih naknada kada to ne rade ni ministari ni drugi poslanici – navela je Markovićeva, koju su novinari takođe pitali, da li je apsurdno što je i ona uzimala naknade za troškove smještaja, odvojenog života i posjete porodici, a u Sarajevo dolazi samo na zasjedanja.

– Ne mogu mnogo da razgovaram, razumite me, u romingu sam, a ne uzimam naknadu za troškove mobilnog telefona – odgovorila je tada Markovićeva.

Politički analitičar Asim Mujkić naglašava da ovakvo stanje samo potvrđuje pohlepu političara i njihovu ljubav prema moći i novcu koja je tolika da je se u skorije vrijeme neće tako lako odreći.

– Nedostatak želje među poslanicima da se odreknu naknada smatram skandaloznim, posebno jer živimo u vremenu kad EU političari počinju štednju od sebe, dok političke elite kod nas tu štednju planiraju da sprovedu samo preko leđa građana, a po mogućnosti da oni još i zarade – zaključio je Mujkić, piše Srpskacaffe.

Dental Studio Prijedor